НОВИНИ

Любомир Каримански няма да оттегли кандидатурата си за БНБ

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:08, 12.04.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Любомир Каримански няма да оттегли кандидатурата си за шеф на БНБ, въпреки че три от четирите партии в коалицията настояват за нова процедура и единна кандидатура.

Каримански е решен да се състезава за поста гуверньор на БНБ сам със себе си след като кандидатът на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров оттегли своята кандидатура.

"Не смятам, че ще се оттеглям. Първо искам да поздравя господин Гюров за държавническата му позиция. Ние сме абсолютно на едно мнение с него, че корупционният капитал в банковата и финансовата система трябва да бъде премахнат. Това е залегнало и в моята концепция. Разчитам на тясно сътрудничество със службите, разчитам на тясно сътрудничество с ЕЦБ".

Разногласия в коалицията: Възможна ли е единна кандидатура за шеф на БНБ?

Премиерът Кирил Петков отново призова за диалог, единна номинация и подкрепа от всички.

"Ние вярваме, че когато има конфликт за номинации много по-добре е да се отдръпне тази номинация, да се седне да се говори и да се избере една номинация, където цялата коалиция застава зад нея. В момента господин Каримански, както всички знаете, има подкрепата на един от четирите. Това не е според мен правилният начин да се взимат решения за толкова важни постове", каза Петков.

От "Демократична България" са убедени, че когато три от четирите формации в една коалиция не са съгласни с нещо, то това трябва да бъде чуто.

"Всеки има право на лична амбиция, но заради една лична амбиция или за едно лично желание ние да поставим управлението на страната на карта, да доведем до сериозно сътресение управляващото мнозинство в толкова кризисен момент - аз не мога да си го обясня това нещо", каза Христо Иванов.

Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за управител на БНБ

Коалицията не е създадена за избора на управител на БНБ, заяви Любомир Каримаснки.

"Очаквам също така и всички онези, които уважават цялата тази процедура, да мислят за институцията БНБ надпартийно. Аз не мисля, че коалицията и изобщо коалиции се създават за един пост", коментира той.

Развръзката се очаква в пленарната зала в края на седмицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик обърна Монтана и изравни полуфиналната серия
Нефтохимик обърна Монтана и изравни полуфиналната серия
Победен завършек за баскетболните национали до 15 г. в Призрен
Победен завършек за баскетболните национали до 15 г. в Призрен