НОВИНИ

Разногласия в коалицията: Възможна ли е единна кандидатура за шеф на БНБ?

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:13, 11.04.2022
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

След като Андрей Гюров се оттегли от надпреварата за шефското място в БНБ, политическите коментари днес са малко и предпазливи.

От "Продължаваме промяната" настояват за нова процедура и единна кандидатура за гуверньор на БНБ. БСП са на същото мнение. ДБ по-скоро не биха подкрепили в пленарната зала кандидатурата на Любомир Каримански, заявиха го още преди оттеглянето на другия кандидат. "Има такъв народ" обаче стоят твърдо зад своя кандидат, който остана и единствен.

На този фон - не липсват и обвинения между коалиционните партньори. Прозвучаха вчера преди коалиционния съвет - "Има такъв народ" заговориха за рекет заради парите за пътища.

Тошко Йорданов: Петков и "Продължаваме промяната" извършват политически рекет върху ИТН

Кандидатът за шеф на БНБ остана един, но коалицията не е единна за предстоящия избор. "Продължаваме промяната" смятат, че с оттеглянето си Андрей Гюров е заел принципна позиция. Сега искат коалицията да си даде малко време за обща кандидатура.

"Нашата цел не е някакъв определен пост. Ние не искаме да трудоустроим някой. Ние сме водени от принципи и искаме да избираме най-правилните кандидати за всяка една позиция. Не смятам, че е редно гуверньора на БНБ да бъде избиран от опозицията. Искаме да търсим обединителна кандидатура, около която ние можем да проведем политиките, които трябва да бъдат свършени. Тази коалиция се крепи на много ясни цели", каза Йордан Терзийски от "Продължаваме промяната".

Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за управител на БНБ

От БСП също настояват за нова процедура и обща кандидатура за гуверньор на БНБ.

"За нас решението на този казус е в оттеглянето и на двамата кандидати, за да търсим фигура, която да е с достатъчно солиден авторитет в банковите среди с международен авторитет. За нас не стои въпросът да подкрепим господин Каримански. Смятам, че ако той не се оттегли, както направи Андрей Гюров, вероятно ще трябва да се въздържим при това гласуване. Това, което се случи по отношение на кандидатурата за БНБ, за нас е лош прецедент. Управляващата коалиция трябва да има начин да намира общи решения по такива важни кадрови въпроси", каза Кристиан Вигенин от БСП.

БСП не подкрепя Любомир Каримански за управител на БНБ

От "Има такъв народ" остават твърдо зад своя кандидат Любомир Каримански.

Иван Хиновски от ИТН каза:

"Много отговорен, много добър професионалист. Просто аз се учудвам, че би могло да се появи каквато и да е друга кандидатура.

-БНТ: Разбираме, че му е предложено да бъде българския представител в Световната банка?

- Това е уловка. Примамка да го наречем - за нещо по-извън България, нещо по-лъскаво, да се откаже от амбициите си, да направи нещо за България".

Христо Иванов предлага двете кандидатури за управител на БНБ да бъдат оттеглени

От дни ДБ настояват за изтегляне и на двете кандидатури, нова процедура и банкер-експерт, около който да има консенсус. ГЕРБ смятат, че вървим към предсрочни парламентарни избори заради раздорите в коалицията.

Господин Трифонов почти ежедневно им размахва пръст. Това го прави и госпожа Нинова и всички там по най-различни теми. В този смисъл аз абсолютно съм убедена, че това правителство не само, че няма да има пълен мандат, ами мандатът му ще приключи скоро, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ: Мандатът на правителството ще приключи скоро

Задачата на парламента преди да се разпусне, според ГЕРБ, е да приеме промени в изборните правила, така че да може да се гласува и с бюлетини, и с машини.

А от БСП вече внесоха предложение за промени в Изборния кодекс, с които да се върне хартиения вот и хората да може да избират между хартия и машина. Мотивите: ниската избирателна активност на последните избори само с машини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с победа на двойки над Австрия на "Били Джийн Кинг къп"
България с победа на двойки над Австрия на "Били Джийн Кинг къп"
МФ пласира нов дълг от половин милиард лева
МФ пласира нов дълг от половин милиард лева