НОВИНИ

Румен Радев: Създаването на института INSAIT успя да обедини усилията на четири правителства

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:55, 11.04.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Световен център за изкуствен интелект и информатика към Софийския университет беше открит днес в столицата ни.

Зад проекта застават като сътрудници два от най-престижните технологични института в Швейцария - тези в Цюрих и Лозана.

Институтът е с име INSAIT и българското правителство ще го финансира със 170 милиона лева през следващите 10 години. Инвеститори в проекта ще бъдат водещи компании като Amazon, Google и Deep Mind.

България инвестира 170 млн. лв. за изкуствен интелект

Институтът има и голямата подкрепа на българския технологичен център. Държавният глава Румен Радев отбеляза, че създаването на Център за изкуствен интелект INSAIT обединява усилията на много правителства.

"INSAIT постигна, на практика, невъзможното за българската съвременна политическа действителност. Успя да обедини усилията на четири правителства - две редовни, две служебни, които постигнаха единство в името на висока национална цел. И много важна приемственост. Ако създадем още няколко такива института, ще имаме и една много по-благотворна политическа среда в България. На добър час", каза президентът.

България има потенциал и трябва да се развива като водещ изследователски и научен център в областта на високите технологии. Задачата не е лесна, изисква обединяването на много институции, на усилията на академичните среди и на цялото ни общество.

INSAIT е блестящ пример как личност със своите дълбоки познания, професионален авторитет, визия за бъдещето и огромна енергия може да промени хода на историята не само за една страна, а за цял регион“, отбеляза държавният глава и изрази признателност за неуморния труд към проф. Мартин Вечев, създател на INSAIT и професор в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, водещ учен в света на компютърните науки и изкуствения интелект.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МФ пласира нов дълг от половин милиард лева
МФ пласира нов дълг от половин милиард лева
Берое спечели втора поредна титла на България с тройка 7 секунди преди сирената
Берое спечели втора поредна титла на България с тройка 7 секунди преди сирената