НОВИНИ

Метеорити, ракети, космически апарати - как Крумово отбеляза Деня на космонавтиката?

bnt avatar logo
от БНТ
21:33, 12.04.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

На 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. По този повод музеят в Крумово обяви вход свободен за посетителите си и постави началото на организирането на нова сбирка от метеорити. Ден на отворените врати имаше и в Института за космически изследвания и технологии на БАН. Там за първи път изложиха непоказвани досега космически уреди и апарати.

Изстрелване на ракети, допир до истински метеорити и снимки пред исторически самолети бяха само част от атракциите за посетителите на музея в Крумово днес.

"Наистина, 12 април е празник на летящите хора и на тези, които летят също в мечтите си", каза Рада Банялиева, директор на Музея на авиацията и космонавтиката в Крумово.

България в Космоса (Снимки)

От днес Музеят на авиацията и космонавтиката в Крумово започва да организира нова колекция от метеорити. Първите експонати в сбирката бяха дарени от Българското метеоритно общество.

"В момента в ръцете си държа един обикновен хондрит от тип L3. Така както е разрязан на практика ние виждаме един застинал момент от ранната слънчева система. Това е материя на около 4,5 млрд. години и се образува малко след образуването на Слънцето този метеорит", обясни Георги Пенев, основател на Българското метеоритно общество.

Най-малките посетители на музея имаха възможност да се срещнат с първата българка, приета да участва в програма на НАСА за кандидат-астронавти Татяна Иванова.

"И двата лагера, на които бях, са по модел на НАСА. Работим ръка за ръка с бивши астронавти на НАСА", разказа Татяна.

Дискусия за бъдещето на космическите изследвания бе част от празничната програмата в столицата. Гостите на Института за космически изследвания и технологии имаха възможността да видят автентичния скафандър на летеца-космонавт Александър Александров, както и първия български прибор "П-1".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Референдум": Ще разреши ли коалицията проблемите помежду си?
"Референдум": Ще разреши ли коалицията проблемите помежду си?
Стойчо Младенов подаде оставка след победата над Славия
Стойчо Младенов подаде оставка след победата над Славия