НОВИНИ

Министър Денков: За тройка на матурите трябва да се познава поне една трета от материала

bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 13.04.2022
14622
Чете се за: 04:12 мин.
Образование
Слушай новината

Епидемията приключи. Заболеваемостта сред децата по данни на Министерството на образованието и науката, спрямо пика в началото на февруари, е паднала сто пъти. Ние сме в ситуация, в която не сме били от средата на август миналата година. Целта е децата да са обратно в училище, за да се възстанови максимално бързо нормалния ритъм на образование. Това каза в "Денят започва" министърът на образованието Николай Денков.

Той заяви, че тестовете, които са останали, са на разположение за следващата вълна, която се очаква и която никой не знае колко тежка ще бъде и колко време ще продължи. Според министъра по закон родителите имат право децата им да учат онлайн до 30 учебни дни извън епидемичната обстановка. Но трябва да е ясно, че тази норма е създадена като извънредна и трябва да има уважителни причини. Смята, че има неубедителни аргументите от родители, които спират децата си от училище, когато има случай в семейство с ТЕЛК.

"Заболеваемостта е изключително ниска - на моите графики е на нулата, което означава, че сме в ситуация, която трябва да използваме максимално за образованието на децата", каза министърът.

За промените в матурите след 12-и клас

Министър Денков заяви, че това е първият випуск, който завършва 12-и клас по новия закон. Промените са по-големият брой въпроси с открит отговор и целта е да се представят по-добре децата, които могат да мислят и да се изразяват, а не тези, които наизустяват или които отгатват отговора на тото.

Над 46 000 зрелостници ще се явят на задължителни матури през месец май

Има много прецизна система за оценяване. Скалата в оценяване също ще се промени, каза министърът.

"Идеята е ясна. За да изкарате тройка, трябва да кажете - познавам поне една трета от материала. Надявам се експертите да се съобразят с тази промяна, промяната няма да е шокова и ще балансират задачите. За мен не е нормално да завършват средно образование хора, които не разбират 75% от материала, който трябва да знаят", каза Николай Денков.

Той поясни, че матурите ще са балансирани, така че децата да са мотивирани. Никой не иска масово двойки, каза министърът.

За промените в програмите и учебниците

В повечето случаи програмите не са прекалено утежнени, има какво да се оправи, но по отношение на учебниците ситуацията е много тежка в много случаи, каза Денков.

Готвят промени в учебните програми. Как и какво учат децата ни?

Досега контролът е бил следният - това пише в програмата и се гледа има ли го в учебника и авторите могат да трупат отгоре в пъти материал, който не е заложен в програмата. Министерството на образованието и науката ще прегледа програмите и което е академично излишно и не съответства на възрастовата група ще бъде изчистено. Оттам нататък изискванията към базовите учебници ще са следните: трябва да следват стриктно програмата. Индивидуалността на учениците ще се компенсира с учебните пособия, за които може да има базов избор.

Новите програми може да се подготвят тази учебна година. За учебниците ще е нужно повече време.

Тази учебна година ще стартира на 15 септември, увери министърът.

За електронните учебници, СТЕМ кабинетите и извънкласните дейности - вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден от посещението на Радев в Португалия - разговор с премиера Антонио Коща
Втори ден от посещението на Радев в Португалия - разговор с премиера Антонио Коща
Костадин Костадинов: БНБ може да бъде причината за разпад на коалицията
Костадин Костадинов: БНБ може да бъде причината за разпад на коалицията