НОВИНИ

Наталия Киселова: На теория може предсрочно да бъде прекратен мандатът на главния прокурор

bnt avatar logo
от БНТ
09:50, 13.04.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

ВСС отложи дебата по същество на предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. "В Закона за съдебната власт не са разписани подробно правила за отстраняване на тримата големи. Поради тази причина Висшият съдебен съвет се налага да направи правила, тъй като досега не е имало подобна процедура и има възможност да прецени как да постъпи. Предполагам, че за да забавят малко процедурата, решиха едното допуснато искане да изчака другото, което предстои да бъде разгледано по допустимост", заяви в "Денят започва" Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Тя смята, че на теория може предсрочно да бъде прекратен мандатът на главния прокурор. "Тъй като сме свидетели на усилия да се запази определено статукво, никой не си прави илюзии, че е вероятно да се отхвърли искането или двете искания, ако бъдат обединени", уточни Наталия Киселова.

На 4 май ВСС отново ще обсъжда предсрочното освобождаване на Иван Гешев

На въпрос дали има процедура, по която да се търси отговорност на административния ръководител на прокуратурата Киселова отговори:

"В момента в Закона за съдебната власт има две процедури – за отстраняване на магистрати и за отстраняване на административен ръководител. По отношение на двете процедури е предвидено главният прокурор да внася искането. Стигаме до същината на проблема – кой може да поиска отстраняването на главния прокурор въз основа на данни".

Според нея в някакъв момент ще бъде уредена процедура в Закона за съдебната власт.

"Вчерашният ден ни дава доста аргументи да се съмняваме в интегритета на магистратите, защото закриването на Специализирания съд и прокуратура отприщи доста страст и емоции, част от изказванията са напълно неприемливи", каза още Наталия Киселова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С декларации започна днешният пленарен ден в НС
С декларации започна днешният пленарен ден в НС
Лудогорец посреща Левски в полуфиналите за Купата на България
Лудогорец посреща Левски в полуфиналите за Купата на България