НОВИНИ

Рашков разпореди цялостна проверка на „Охранителна полиция“ заради случая с турския шофьор

bnt avatar logo
от БНТ
10:08, 13.04.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Със заповед на министър Бойко Рашков Главна дирекция "Национална полиция" започна цялостна проверка на дейността на отдел "Охранителна полиция" на областната дирекция, както и на упражнявания контрол от страна на прекия ръководител .

Дисциплинарната проверка бе разпоредена със заповед от директора на ОДМВР-София старши комисар Живко Коцев веднага след разпространен в медийното пространство клип за неправомерни действия от двама униформени към водач на превозно средство.

Прокуратурата се самосезира за ударения турски шофьор на АМ "Тракия"

Целта на проверката бе изясняване на всички факти и обстоятелства по изнесения случай. В хода ѝ е установена истинността на фактите, както и двамата служители – младши инспектори от група "Контрол на пътното движение по главни пътища и магистрали" – прекият извършител с 18 години стаж в системата на МВР, и водачът на служебния автомобил – 9 години работа във ведомството. Осъществени са съответните срещи с тях, на които са запознати със заключенията на комисията и са дали съответните обяснения за извършеното деяние, както пред прекия си ръководител, така и пред състава на проверяващата комисия.

Междувременно от комисията е изискана и цялостната документация от 4 април, работния ден на двамата полицаи, в която е проследена и извършената административно-наказателна дейност по време на дежурството им. Изяснява се и начинът на ползване на техническите средства, в които се отразяват взетото отношение спрямо водачите и пътниците на МПС. Констатирано е, че случаят с чуждия гражданин не е докладван и отбелязан в документацията, съобщиха от МВР.

Удареният турски шофьор пред БНТ: В България полицаи редовно ми искат пари за кафе или супа

За изясняване на обективната истина, в рамките на проверката е изпратено искане до Дирекция "Консулски отношения" за осъществяване на контакт с Посолството на Турция у нас с цел провеждане на среща с пострадалия водач. Използвани са и каналите на Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" и българския полицейски аташе в Турция.

Същевременно със заповед на министър Бойко Рашков е разпоредена цялостна проверка на дейността на отдел "Охранителна полиция" на областната дирекция и на упражнения контрол от страна на прекия ръководител на двамата полицаи. За целта е сформирана комисия, в която са включени служители на ГД "Национална полиция".

Паралелна проверка по случая е разпоредена и от административния ръководител на Софийската окръжна прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минесота и Бруклин Нетс се класираха за същинската част на плейофите в НБА
Минесота и Бруклин Нетс се класираха за същинската част на плейофите в НБА
С декларации започна днешният пленарен ден в НС
С декларации започна днешният пленарен ден в НС