НОВИНИ

Политическа интрига: В очакване на "Парламентарната рулетка"

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:13, 10.04.2021
Чете се за: 06:02 мин.
Политика
Слушай новината

В очакване на свикването на новия парламент и завъртането на политическата рулетка - в коментарите на политическите сили се четат различни знаци.

Социалният министър Деница Сачева, обяви, че ГЕРБ са готови както да управляват, така и да са опозиция в бъдещия парламент. Пред Георги Любенов Сачева увери, че не се страхуват от предсрочни избори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова декларира готовност БСП да подкрепи правителство на Слави Трифонов и прогнозира, че "едни бързи предсрочни избори, ще върнат Борисов на бял кон.

А лидерът на "Има такъв народ" благодари на избирателите си с пост във Фейсбук.

По-късно от партията му съобщиха, че Слави Трифонов е с потвърден коронавирус, добре е, под карантина.

В този момент за хората и бизнеса в България е по-полезно да има стабилно правителство, вместо да се влезе в спирала на предсрочни парламентарни избори, в хаос и безвремие, смята Деница Сачева. Затова ГЕРБ, като първа политическа сила, ще предложи правителство.

"Опция дали да мине правителство, предложено от ГЕРБ или не, вероятно няма, но ние сме длъжни да направим това, защото получихме вота на над 800 хиляди души, избиратели, които очакват от нас именно тези действия. Ние винаги сме носили нашата отговорност и този път също ще покажем, че сме готови да носим отговорност", каза социалният министър.

Според Сачева ГЕРБ има подготвени хора, включително и част от настоящите министри, които биха влезли в бъдещия кабинет. Готови са също и да бъдат конструктивна опозиция.

"Ние бихме били една много сериозна опозиция със сигурност. И сме готови да бъдем опозиция. За нас няма проблем какво ще бъде крайното решение, ние сме готови както за предсрочни избори, така и за това да бъдем опозиция. ГЕРБ няма страх от служебно правителство, просто президентът Радев има страст към служебните правителства очевидно", каза министър Сачева.

БСП са готови да подкрепя правителство на Слави Трифонов, каза в "Денят започва с Георги Любенов" Корнелия Нинова, като уточни, че говори за подкрепа, а не за коалиция.

"Слави Трифонов ако предложи кабинет, когато дойде мандат при него и му е необходима нашата подкрепа, ние ще дадем своите гласове и подкрепа за политики, които може да прави този кабинет", каза Корнелия Нинова.

Нинова даде гаранция от 150%, че коалиция между ГЕРБ и БСП е невъзможна. Каза, че определени кръгове нарочно тиражират тази теза, за да внушат, че БСП не е алтернатива. Според нея бързи предсрочни избори са загуба на време за България и риск Борисов да се върне по-силен във властта.

"Сега едни бързи предсрочни избори ще върнат Борисов на бял кон", каза Нинова.

Нинова призна, че в нощта на вота е била на крачка да подаде оставка като лидер на БСП, но много хора са я посъветвали да не бърза с емоционални реакции. Обясни, че ако партията започне процедура по избор на нов лидер, това ще отнеме три месеца, в които БСП няма да е адекватна на политическите процеси в страната.

"В тези 3 месеца от поведението на БСП, от решенията в БСП зависят процеси в държавата. И точно в тези три месеца ние да се хвърлим във вътрешно партийни битки, избор, да хвърли организациите в лобиране, в напрежение. Ние ще бъдем неадекватни на ситуацията в страната", каза Нинова.

Мая Манолова заяви пред Дарик радио, че отговорност на партията на Слави Трифонов, като втора политическа сила, е да предложи правителство. Увери, че разговорите с „Изправи се! Мутри вън!" ще са публични. Повтори, че те няма да правят коалиции с ГЕРБ и ДПС и са готови да си сътрудничество с "Има такъв народ" и "Демократична България".

И на фона на всички декларации за бъдеща подкрепа на кабинет с мандата на "Има такъв народ", Слави Трифонов публикува във Фейсбук пост, в който благодари на хората, които го подкрепиха с гласа си.

"Искам да избегна всички клишета и затова ще бъда напълно откровен. От името на моите колеги и от мое име искрено благодаря на всички, които гласуваха за нас. Това е смисълът на доверието, а доверието е висшата форма на човешкото общуване. Благодаря ви, ние оценяваме вашето доверие", написа лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Утре ЦИК ще даде заключителна пресконференция за резултатите от вота. След това на ход е държавният глава. Очакванията са другата седмица президентът Румен Радев да свика 45-ия парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Погребват принц Филип на 17 април
Погребват принц Филип на 17 април
Карантина и след сертификат за 2 поставени дози ваксина при влизане в България
Карантина и след сертификат за 2 поставени дози ваксина при влизане в България