НОВИНИ

Политически анализатори: Победителите безспорно са ГЕРБ

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 04.04.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Политическите анализатори коментираха първите прогнозни резултати на социологическите агенции "Алфа Рисърч" и "Галъп".

Безспорен победител тази вечер е опозиционният вот. Не казвам протестен, а опозиционен, защото си позволявам да причисля към него БСП, която беше единствената институционална парламентарна опозиция в миналия мандат. Това беше първият коментар на политическия анализатор Росен Карадимов в студиото на "Избори 2021: Развръзката" след обявяването на първите прогнози резултати.

Според него, ако очертаните от екзитпол резултати се потвърдят, на преден план излиза сериозният въпрос кой, как и дали изобщо е възможно да се състави правителство в рамките на бъдещия парламент.

"ГЕРБ e победител на тези избори, но коалиционният партньор ВМРО е на ръба, една част от коалиционния партньор изобщо не влиза в парламента - НФСБ и "Воля". ДПС, доколкото може да се приеме като на моменти подкрепящо, на моменти - опозиционно, има сравнително равен резултат. "Демократична България" и "Има такъв народ" обаче имат много добър резултат", добави анализаторът.

Победителите безспорно са ГЕРБ, те са партията с най-много получени гласове, отбеляза анализаторът Георги Харизанов.

"Не виждаме нещо, което вече не сме виждали само преди едни парламентарни избори - годината е 2014. ГЕРБ получиха 85 народни представители, парламентът беше 8-партиен и въпреки това, ако не беше грешката или съвкупността от грешки на президентските избори, имаше всички основания онзи мандат да бъде завършен", каза Харизанов.

Според него нищо невиждано не се е случило, ако парламентът е 7-партиен, но шансовете да е 5-партиен са много сериозни.

Петко Георгиев влезе в обувките на международна агенция, която съобщава, че в България, която е най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС, министър-председателят е запазил водеща позиция след тези избори, но губи мнозинството, че протестният вот е разпилян и че за първи път на терена има пропутинска партия, която участва в изборите с плакати на руския президент и е спечелила 2% от вота.

Нищо изненадващо, няма да се получи когнитивен шок, освен може би в БСП, ако те останат трети - това би било исторически провал, заяви Ивайло Цветков - Нойзи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Галъп": Как гласуваха тези, които подкрепяха протестите през лятото
"Галъп": Как гласуваха тези, които подкрепяха протестите през лятото
Финален екзитпол на Галъп: ГЕРБ-СДС - 24.5%, ИМА ТАКЪВ НАРОД - 17%, БСП- 16.8%
Финален екзитпол на Галъп: ГЕРБ-СДС - 24.5%, ИМА ТАКЪВ НАРОД - 17%, БСП- 16.8%