"Политически" гей парад събра хиляди в Париж

от БНТ , Източник: БГНЕС
22:30, 04.07.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Между 2000 и 3000 протестиращи участваха в събота в Париж в импровизиран и „политически“ гей парад, седмица след първоначално насрочената дата на официалния парад, отменен заради коронавируса.

Мултикултурната тълпа от млади хора се събра на площад „Пигал“ зад камион с надпис „нашите паради са политически“, пише АФП.

Сред знамена с цветовете на дъгата, боядисани коси и костюми на травестити, лозунгите гласяха: „За радикален прайд“, „Трансфобията убива“, „Моето тяло си е мое, млъкни “.

Официалният гей парад, първоначално насрочен за 27 юни, бе отложен за 7 ноември заради забраната за големи събирания, свързани с коронавируса. Но за Ема Вале-Гияр, която откликна на импровизирания призив на различни ЛГБТ асоциации, "важно бе да се празнува така или иначе".

„Парадът по същество е един бунт“, казва младата 22-годишна жена, припомняйки Стоунуолските бунтовете в Ню Йорк през 1969 г., предизвикани от полицейски набег в бар, посещаван от хомосексуалисти и които родиха година по-късно на първия „Гей парад“.

Без музика, съботното събиране бе по-скоро политическо, отколкото празнично.

„Опасността от отстъпление от нашите основни права е много голяма и епидемията послужи за разкриване на множество фактори на изключване, дискриминация и насилие“, заяви пред АФП Джована Ринкон, директор на асоциацията Accepttess- Т, която защитава транссексуалните хора.

През 2020 година се отбелязва 50-годишнината от гей парадите, но няколкостотин парада по света трябваше да бъдат отменени или отложени поради коронавируса.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Краткотрайни валежи и гръмотевици
Краткотрайни валежи и гръмотевици
Дарина Настева има нужда от средства за присаждане на стволови клетки
Дарина Настева има нужда от средства за присаждане на стволови клетки