НОВИНИ

Политически оттенъци на Световното първенство по футбол в Катар

политически оттенъци световното първенство футбол катар
bnt avatar logo
от БНТ
13:28, 01.12.2022
Чете се за: 08:17 мин.
Политика
Слушай новината

Световно първенство по футбол в Катар ще бъде запомнено като най-скъпото досега, надминавайки повече от десет пъти средствата, отделени за предишни издания на Мондиала. Освен с колосалните инвестиции, тазгодишната световна купа се отличи и с множеството политически скандали, които започват още през 2010 година, когато Катар печели домакинството на първенството, и продължават и до днес в хода на Мондиала.

Хиляди работници са починали при подготовката за първенството

За да успее да приеме елита на световния футбол, в последните 10 години Катар разви огромна строителна кампания, като само инфраструктурните проекти досега надвишават 200 млрд. долара, според генералния секретар на организационния комитет на турнира Хасан Ал Тауади. Освен с няколко стадиона, емирството се сдоби с метро, международно летище, построи около 100 хотела, нови пътища и тематични паркове.

Банер против Катар 2022; "Хиляди загинали работници, опустошение на околната среда. Катар 22, световен позор“

Огромните човешки загуби обаче надскачат колосалните инвестиции. Според информация на "Гардиън" от миналата година около 6500 работници от Непал, Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка и Индия са загубили живота си в строежи в Катар във връзка с подготовката за Мондила. Екстремните климатични условия в пустинята в допълнение на тежката работна атмосфера са посочвани като главни фактори за смъртните случаи.

"Враждебните сили" в Иран

Бурните обществени процеси в Иран се пренесоха и на Световното първенство по футбол в Катар. Преди повече от 2 месеца в Ислямската република започнаха масови протести след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана от нравствената полиция в Техеран за неправилно носене на хиджаб. Според правозащитници по време на демонстрациите са били убити най-малко 448 души, сред които 60 деца. Задържаните са над 18 хиляди души.

СНИМКИ: БГНЕС

По време на първия мач на иранския национален отбор по футбол нито спортистите, нито феновете пяха химна на страната, а от трибуните се чуваха освирквания по време на кратката церемония преди срещата. Във вторник Ислямската република отпадна от Мондиала след срещата със САЩ, завършила 0:1. Този мач напомня за напрежението между двата отбора от единствената им предишна среща на Мондиала през 1998 г. във Франция. И ако тогава отношенията между страните са били обтегнати, то сега комуникацията между Иран и САЩ е катастрофална. Техеран твърди, че Вашингтон стои зад масовите протести в Иран. Освен това Ислямската република развива своята ядрена програма и доставя военни дронове на Русия за нападенията над Украйна. Отпадането на Иран от Мондиала беше приветствано от противниците на властта в Техеран. Според тях отборът по футбол е пряко подчинен на управляващите.

В сряда иранските сили за сигурност застреляха 27-годишния Мехран Самак - демонстрант, който е празнувал отпадането на националния отбор. Той е бил прострелян смъртоносно в главата, докато е натискал клаксона на автомобила си в северния ирански град Бандар Азали.

Държавните медии пък обвиниха "враждебни сили" във и извън Иран, че несправедливо са оказали натиск върху футболистите от националния отбор, който имаше реални шансове да се класира за осминафиналите, след като победи с 2:0 Уелс във втория си мач от груповата фаза.

Закритите усти

Друг голям политически скандал на Световното първенство по футбол възникна във връзка с кампанията "One love". Националните отбори на Англия, Уелс, Белгия, Дания, Франция, Германия, Норвегия, Швеция, Швейцария и Нидерландия дадоха заявка, че капитаните на техните национални отбори ще носят специални капитански ленти с цветовете на дъгата в знак на протест срещу дискриминацията на ЛГБТ общността. Проблемът с погазването на човешките права е особено застъпен в Катар, където хомосексуалността е незаконна.

В опит да намали напрежението със страната домакин от ФИФА заплашиха капитаните, които имаха намерение да носят лентите на "One love", че ще получат жълт картон още в началото на мачовете. Освен това футболните федерации на съответните държави бяха заплашвани с парични санкции.

В отговор на решението на ФИФА германските национали закриха устите си с ръце преди мача с Япония.

"Това, че ни лишавате от лентата е същото, като да ни лишавате от гласа ни. Стоим зад позицията си", беше реакцията на германската футболна федерация.

ФИФА все пак се опита да удовлетвори и желанието на европейските отбори, борещи се срещу разделението, като разреши използването на сини капитански ленти с надпис "Без дискриминация".

Швейцария срещу Сърбия - повод за ново напрежение

Утре предстои ключова среща между отборите на Швейцария и Сърбия, от която ще зависи класирането на осминафиналите. Този сблъсък обаче напомня за политическо напрежение от предишното Световно първенство в Русия. Преди 4 години двете страни отново бяха в една група. Тогава Швейцария надделя над Сърбия с 2 на 1, но не резултатът беше най-интересен.

Голмайсторите за алпийската страна в този мач Гранит Джака и Джердан Шакири отпразнуваха попаденията си, като направиха символ на двуглав орел с ръце - албански националистически знак. Техните действия бяха възприети като провокация срещу националния отбор на Сърбия и неговите фенове във връзка с независимостта на Косово.

Джака е роден в семейство на албанци, като брат му Толант играе за отбора на Тирана, Шакири пък е родом от Косово, също от албански произход.

Тогава избухна голям скандал, а ФИФА глоби швейцарските играчи. И двамата обаче продължават да са част от отбора на Швейцария.

"Тук няма история между двата отбора - ние сме Швейцария, те са Сърбия. Дошли сме тук да играем футбол, това е", коментира Джака.

Напрежението по темата Косово допълнително се покачи през изминалите седмици. ФИФА глоби Сърбия, след като в съблекалнята на западната ни съседка беше открито знаме, в което към територията на Сърбия е включено и Косово. По случая от Световната футболна централа започнаха дисциплинарна процедура срещу федерацията на Белград.

Автор: стажант-репортер Петър Желев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засякоха неизправност в 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
Засякоха неизправност в 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
Днес на световното първенство по футбол - 01.12.2022 г.
Днес на световното първенство по футбол - 01.12.2022 г.