НОВИНИ

Политическите позиции - ще събере ли Мария Габриел подкрепа?

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:08, 20.05.2023
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Слушай новината

Два дни преди Мария Габриел да представи на президента структура и състав на проектокабинет с първия мандат все още няма яснота дали това правителство ще събере нужната подкрепа в парламента. ДПС и ИТН обявиха, че ще подкрепят експертен кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС, но 5 гласа не достигат до необходимите 121.

Въпреки че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подкрепя идеята на Христо Иванов за така нареченото "конституционно правителство" от ПП-ДБ ясно заявиха, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат.

ГЕРБ-СДС все още очакват подкрепа от ПП-ДБ. Целта им е да се направи правителство на споделената отговорност и тази оферта все още е отправена към всички политически сили. В проектокабинета на Мария Габриел ще има експерти, предложени от ДПС и ИТН, обяви пред БНТ Тома Биков.

"Видяхме последните два дни, в които и г-н Христо Иванов заговори за конституционно мнозинство, като ние веднага казахме, че сме готови и за тази стъпка, така че още е отворен този прозорец. Очакваме народните представите в 49-ото Народно събрание или поне тези, които осъзнават сложността и важността на ситуацията да излъчат правителство с първия мандат, както е редно", заяви пред БНТ Тома Биков от ГЕРБ.

Тома Биков: Отворени са всички възможности за първия мандат, има още два дни

БНТ: ДПС и ИТН ще участват ли в кабинета с експерти или политически фигури?

Тома Биков: Те заявиха своята евентуална подкрепа за правителство на Мария Габриел, така че ние сме готови да приемем експертни предложения от тяхна страна.

Асен Василев потвърди, че ПП-ДБ не отстъпват от позицията, която заявиха още преди изборите, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. Каза, че ще участват с всички си депутати при гласуването на кабинета "Габриел" и отхвърли съмненията, че правителството може да бъде избрано с по-нисък кворум.

Асен Василев: Силно се надявам да не изберем правителство през задния вход

"Всички командировки са отменени и всички депутати са помолени да бъдат в залата. Силно вярвам, че разумът ще надделее и ще имаме правителство с втория мандат", каза Асен Василев, "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

ПП-ДБ започват разговори в търсене на конституционно мнозинство. В "Денят започва с Георги Любенов" Ивайло Мирчев съобщи, че Националният съвет на "Да, България" има решение с втория мандат да се предложи правителство от експерти, които да изпълняват тези задачи. Според него може да има персонални промени в проектокабинета, който предложи Николай Денков.

Ивайло Мирчев: Възможно е Денков да представи друг състав на кабинет с втория мандат

"Единственият вариант е, поставяйки си тези приоритети, ние да направим тези реформи и това правителство да даде политическо време на парламента да ги извърши. Това много трудно ще стане, когато в него има политически лица и нашата позиция в това отношение е ясна, но предстоят разговори в парламентарната група и нека академик Денков, тъй като сме му гласували доверие, да реши точно какви трябва да са кандидатите за министри", каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

С огромно мнозинство Националният съвет на БСП потвърди, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС. Ако се стигне до нови избори и ново служебно правителство на президента Радев, препоръчват на членовете си да не участват в него.

Окончателно: БСП ще гласува против кабинета "Габриел", забрани на членовете си да участват в нов служебен МС

"Не споделяме част от политиките, провеждани от служебния кабинет и не искаме БСП да се ангажира с тези политики чрез свои представители. Наши членове влизат в служебни кабинети без изобщо партията да е уведомена, а след това върху партията се хвърля отговорност за определени политики на такъв кабинет. Не само, че не е логично, но не е и морално", каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова.

БСП ще участват в разговори за реализиране на правителство с втори или трети мандат.

Няма съмнение, че текат активни консултации между ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН за персоналния състав на правителство с първия мандат, но официална информация засега няма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден за размисъл в Гърция: Наследникът на династия Мицотакис срещу левия атеист Ципрас
Ден за размисъл в Гърция: Наследникът на династия Мицотакис срещу левия атеист Ципрас
Черно море и ЦСКА 1948 не се победиха във Варна
Черно море и ЦСКА 1948 не се победиха във Варна