НОВИНИ

Политическият отзвук на скандалите в прокуратурата (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:31, 17.05.2023
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

Главна дирекция "Охрана" ще се грижи за сигурността на заместник главния прокурор Борислав Сарафов за неопределен срок. Това обяви служебният правосъден министър Крум Зарков. Той отново настоя за дебат по внесените закони за съдебна реформа. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов увери, че групата му ще подкрепи законопроектите.

Като безпрецедентна - така служебният правосъден министър определи ситуацията в прокуратурата. Той заяви, че е осигурена охрана на заместник главния прокурор Борислав Сарафов при условията на неотложност като решението е било взето още на 15 май вечерта и няма срок за действие за осигуряване на тази охрана.

По другата тема, а именно имота в к.к. Боровец, от ПП-ДБ запитаха: някой живее ли там, дали това е главният прокурор Иван Гешев и при какви условия е бил предоставен този имот. Служебният правосъден министър заяви, че неговото ведомство няма отношение, тъй като имотите са към ВСС.

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов ще бъде под охрана колкото е необходимо. Това заяви пред депутатите служебният министър на правосъдието Крум Зарков:

"При условия на неотложност - тази е хипотезата, която приложих след като не само чух изявлението на Борислав Сарафов, но и той писмено поиска от нас по съответния ред. Ние не сме сезирани по телевизора. По нормалния ред получаването на сигнал за заплаха се получава от административния ръководител на съответния застрашен магистрат. В случая този застрашен магистрат, който е под охрана, се чувства застрашен именно от своя административен ръководител."

България е сред първенците по разходи за съдебната власт от страните-членки на Съвета на Европа, констатираха от ПП-ДБ и определиха напрежението в прокуратурата така:

"Пред очите ни се развива един долнопробен криминален сериал с елементи на трилър", каза Надежда Йорданова - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Служебният правосъден министър запита съществува ли механизъм, който да позволи независимо разследване на главния прокурор и заместниците му като допълни, че очаква дебат по темата скоро в пленарната зала. И получи уверение от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов:

"Ние на нашите избиратели и на евроатлантически партньори съм поел ангажимент пред западните посолства ако щете, в лично качество заедно с госпожа Атанасова - законите на Крум Зарков да бъдат приети. Те дават възможност в такива ситуации да се търси контрол, проверка, механизъм и всичко останало. Прокурора като говори и само за мен говори, Мисли, че ме страхува. ма чакайте, аз съм бил главен секретар толкова години. Ако така се страхувам лесно."

И служебният вътрешен министър Иван Демерджиев коментира: съдебната система трябва да обезпечи върховенство на правото:

"Отдавна апелирам към прокуратурата да не сочи МВР с пръст, а да следва примера на МВР и да започва да се чисти. За съжаление тези процеси не протекоха гладко. Така малко взривоопасно протекоха, но в крайна сметка, те трябва да доведат до промяна в съдебната система. Не личностна промяна. Тук акцентирам за същностна и съдържателна промяна."

По другия горещ въпрос - дали и кой живее в т.н. "Регентска вила" в Боровец, Зарков заяви, че управлението на имуществото на съдебната власт е към ВСС.

"Информацията е, че главният прокурор почти ежедневно пътува от Боровец за работното си място с бронирани коли. И там има и едно куче - голямо, за което е направена една голяма къща и стои въпросът: господина главен прокурор - той ли се грижи за кучето, той ли го храни?", каза Бойко Рашков - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Снимки: Десислава Кулелиева

"Нито имам информация, нито съм се интересувал къде живеят административните ръководители на съдебната власт, нито кой се грижи за техните домашни любимци. Част от нещата, които говорите са обект доколкото разбрах вчера и на друг вид производства", отговори Крум Зарков - служебен министър на правосъдието.

"Едва ли не се внуши в обществото, че главният прокурор е заграбил един недвижим имот и го е превърнал в лична резиденция. Кой е бил отговорният орган или лице, който трябва да отговаря за стопанисването на тази сграда?", каза Цвета Рангелова - депутат от ПГ на "Възраждане".

"Естествено отговорния за стопанисване на сградата става главния прокурор", каза Крум Зарков - служебен министър на правосъдието.

Сградата е предоставена на главния прокурор през 2017 година, уточни още Зарков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейското първенство по художествена гимнастика в Баку бе официално открито
Европейското първенство по художествена гимнастика в Баку бе официално открито
Цветан Недялков след взрива в жилището му: Внимавайте с тротинетките
Цветан Недялков след взрива в жилището му: Внимавайте с тротинетките