НОВИНИ

Политическите заявки в търсене на подкрепа за редовен кабинет с първия мандат (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:15, 17.05.2023
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ-СДС ще изпълнят мандата и ще върнат папката на президента в понеделник с проектокабинет, увери номинираната за премиер Мария Габриел. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, ако първия мандат не успее, няма шанс и за втория. ПП-ДБ обявиха начало на разговори с всички за конституционни промени за съдебна реформа и отново потвърдиха позицията си, че няма да подкрепят първия мандат.

Пет дни преди да върнат мандата при президента ГЕРБ-СДС са твърдо решени, че ще го изпълнят, въпреки отказа на две от парламентарно представените сили - БСП и ПП-ДБ. На този фон от ПП-ДБ започват разговори с всички политически сили в парламента за конституционни реформи по отношение на съдебната система и в същото време работят вече по втория мандат, въпреки че първия още не е изпълнен и не е ясна съдбата му. Съвсем естествено днес в парламента политическите коментари бяха с нюанс и по отношение на това, което се случва в прокуратурата.

Снимки: Десислава Кулелиева

ГЕРБ-СДС не виждат политическа логика в това да подкрепят втория мандат. Докато не са изчерпани възможностите на първия, номинираната за премиер Мария Габриел продължава да търси подкрепа за свое правителство:

"Ще изпълня мандата и ще се върна при президента на Република България. За мен сега е дошло време да преминем към следващия етап - подкрепа за правителство с първия мандат, с ясни теми и приоритети, експертно правителство за една година, но вече ще си говорим за имена и състав на МС."

Мария Габриел: Ще изпълня мандата, започваме да обсъждаме състава на кабинета

"Без нас, без ДПС, без ИТН стават 152 "против" и те са в огледалната позиция нашата и всеки разумен го разбира. Ако не стане с първия мандат при тези заявки на другите партии, няма да стане и във втория. Затова не се меся в работата на Габриел, но тя действително трябва да търси сечението, по което би могло да се направи правителство", заяви Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

Борисов: Ако няма кабинет с първия мандат, няма да има и с втория

От коалиция ПП-ДБ не отстъпват от позицията си да не подкрепят ГЕРБ-СДС. Търсят мнозинство за подкрепа на втория мандат.

"Не рискуваме нищо. Нашата позиция е последователна от седмицата след изборите. Така, че от тук насетне започваме активни действия по реализация на втория мандат", заяви Асен Василев - съпредседател на ПП.

"Въпросът не е чий е мандатът. Това е до голяма степен фетишизиране на тази тема. Въпросът е кой може да предложи формула, фокусирана върху истинските решения. Ще се опитаме да го направим това с втория мандат и се надявам на отговорно отношение", заяви Христо Иванов - съпредседател на "Демократична България".

ПП-ДБ няма да подкрепят първия мандат за кабинет на ГЕРБ-СДС

Втората политическа сила започва разговори, за да търси мнозинство и за конституционни реформи. Едно от тях е преструктуриране на Висшия съдебен съвет и още:

"Прокуратурата трябва да бъде вкарана обратно в границите на законността и това изисква максимално ограничаване на властта на главния прокурор. Обсъждаме и други идеи за промяна в Конституцията, като например въвеждането на пряка конституционна жалба или разширяване на достъпа на гражданите до конституционно правосъдие. Преосмисляне на института на служебните правителства, така че да сме сигурни, че те ще бъдат единствено фокусирани в провеждането на избори", каза още Христо Иванов.

На фона на търсене на мнозинство за правителство и скандала в прокуратурата от ДПС отново призоваха за диалог, а ИТН критикуваха поведението на партиите.

"Отговорността се пада изключително на политиците в тази ситуация да могат с много разум, с отговорност и в диалог да намерят онзи необходим и нежен механизъм за обществото и за държавата в тази ситуация, за да може да се структурират системите наново, за да започнат отново да функционират. Днес виждаме, че това не става. При всички случа и това не нито с омраза, нито с отрицание, нито с противопоставяне. На първо място задължително като аксиома, това е диалогът. Но не онези разговори с ултиматуми, а диалог", заяви Мустафа Карадайъ - председател на ДПС.

Карадайъ: Дори да има предсрочни избори, структурата на НС ще бъде сходна

"С нашите и без нашите гласове, първият мандат дали ще се провали или не, не зависи от нас. По-скоро това, което наблюдаваме е тоталната безотговорност на партиите. Значи, ако някой българин се е чудил защо страната е зле и сме затънали в корупция и бедност, отговорът е заради безотговорното поведение на политическите партии и на депутати, които са в този парламент. Страната е в тежка икономическа ситуация на тях не им пука за хората", заяви Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

Тошко Йорданов: Има тотална безотговорност сред партиите

За гласуване на правителство в пленарна зала са нужни 121 гласа, за конституционни промени 160.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Недялков след взрива в жилището му: Внимавайте с тротинетките
Цветан Недялков след взрива в жилището му: Внимавайте с тротинетките
Руне детронира Джокович на четвъртфиналите на турнира по тенис от сериите "Мастърс" в Рим
Руне детронира Джокович на четвъртфиналите на турнира по тенис от сериите "Мастърс" в Рим