НОВИНИ

ПП-ДБ няма да подкрепят първия мандат за кабинет на ГЕРБ-СДС

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:41, 16.05.2023 (обновена)
15866
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Окончателно коалицията "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" няма да подкрепи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС с кандидат за премиер Мария Габриел. Те започват разговорите за подкрепа на втория мандат с всички парламентарно представени партии.

Решението на втората по големина политическа сила в парламента беше взето след последователни заседания днес - първо на Коалиционен съвет на петимата лидери - Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Последваха обсъждания в Националния съвет на "Продължаваме Промяната", след което и среща с парламентарната група на коалицията. Решението обявиха тази вечер Кирил Петков и Христо Иванов.

"Няма да подкрепим първия мандат, както беше решението досега. Започваме да работим за втория мандат, който виждаме като единствената алтернатива пред България да не ходим на шести избори", каза Кирил Петков, съпредседател на ПП.

"Започваме консултации с всички политически сили в парламента по тяхната готовност да подкрепят конкретни промени в Конституцията. Смятаме, че ситуацията от последните дни потвърждава нашата дългосрочна позиция, че българската политическа и институционална система не може да се нормализира без дълбока амбициозна промяна в Конституцията, по отношение на ВСС и по отношение на прокуратурата. Видно е, че всичко останало дава къси съединения", заяви Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

Вижте повече в прякото включване на Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на Върховния съд на Украйна е бил задържан с подкуп
Председателят на Върховния съд на Украйна е бил задържан с подкуп
Найден Тодоров: Европейският закон за свободата на медиите може да влезе в сила в началото на 2024 г.
Найден Тодоров: Европейският закон за свободата на медиите може да влезе в сила в началото на 2024 г.