НОВИНИ

Радев към Вархеи: Свидетели сме на дискриминация и престъпления от омраза срещу българите в РСМ

Александър Марков
от Александър Марков
20:03, 16.05.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Пред еврокомисаря по разширяването президентът Румен Радев изрази своите притеснения, че се увеличава системната дискриминация срещу българите в Северна Македония. Държавният глава заяви, че България очаква европейските институции да реагират не само, когато са засегнати правата на евродепутати, но и на обикновени хора с българско самосъзнание. Повод за това е случая от 6 май, когато евродепутатът Андрей Ковачев не беше допуснат в югозападната ни съседка, което предизвика остра реакция от евроинституциите.

Президентът Румен Радев и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи се срещнаха на "Дондуков" 2 като хора, които работиха по формулата 1+5, издигнала в приоритет вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония и отворила пътя на страната към ЕС. Президентът напомни, че Скопие не е изпълнил все още основният си ангажимент.

"Няма напредък по най-важния въпрос, който е и задължително условие за начало на преговорите, а именно промяна в Конституцията с вписването на българите като съставна част от държавотворните народи", каза Румен Радев, президент на Република България.

Радев отбеляза палежите, посегателствата и стрелбата срещу българските клубове и приемането на специален закон с обратно действие, чрез който от 17 000 сдружения в Северна Македония само две бяха забранени, и двете са български - "Цар Борис Трети" в Охрид и "Иван Михайлов" в Битоля.

"Свидетели сме на засилваща се системна дискриминация, на полицейски, административен и съдебен произвол спрямо българските сдружения, на засилване на престъпления от омраза срещу българите и хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония", посочи Радев.

Радев изрази притеснението си от нападенията над българи като Христиан Пендиков.

Пендиков пред БНТ: Раните ми заздравяха, но обидите, че съм българин, няма да забравя

Президентът благодари за острата реакция на Вархеи и евроинституциите срещу недопускането на евродепутата Андрей Ковачев да влезе в РСМ, за да стигне до българското военно гробище в Ново село, и посочи, че очаква подобни реакции и когато са засятат правата и на македонските българи.

Еврокомисарят Вархеи отбеляза, че Европейската комисия ще продължи да следи за изпълнението на критериите за добросъседство от страна на Северна Македония.

"Европейските критерии за добросъседски отношения, като част от Копенхагенските критерии, винаги са били много ясни и ние вече преведохме какво те означават в отношенията между България и РСМ", каза Оливер Вархеи, еврокомисар по разширяването.

Снимки: БГНЕС

Според еврокомисаря, 2023 г. трябва да е годината, в която процесите по интеграция на Западните Балкани да бъдат ускорени.

По-късно Вархеи се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е посочил, че България е изпълнила своя дълг да подкрепи европейската перспектива на Северна Македония, а сега е време съседите ни да изпълнят своите ангажименти за конституционно гарантиране на правата на хората с българско самосъзнание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият капитан на Арсенал напуска тима
Бившият капитан на Арсенал напуска тима
Станислав Балабанов: Президентът, ако иска да има правителство, да връчи мандата на ИТН
Станислав Балабанов: Президентът, ако иска да има правителство, да връчи мандата на ИТН