НОВИНИ

Пендиков пред БНТ: Раните ми заздравяха, но обидите, че съм българин, няма да забравя

Александър Марков
от Александър Марков
15:28, 11.05.2023 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
Общество
Слушай новината

Ден след като получи българското си гражданство, в специално интервю зо БНТ Христиан Пендиков заяви, че ще се върне в Република Северна Македония в края на месеца за предстоящото поредно заседание по делото за нападението срещу него.

Пендиков, който е секретар на закрития български културен клуб в Охрид, посочи, че има още много македонски българи, като председателите на българските клубове, които нямат българско гражданство, а са подали документи за това отдавна.

Цялото интервю с Христиан Пендиков вижте във видеото.

Христиан Пендиков вече е почти напълно здрав. Като българин, вече е спокоен, защото има българско гражданство.

"Чувството да имам българско гражданство за мен е едно чувство, което ми дава спокойствие, ми дава спокойствие за в бъдеще, когато трябва да отивам в Република Северна Македония за делото, което ми предстои. Че ще съм спокоен там, когато пътувам, и в остатъка от живота си ще съм спокоен като българин", казва той.

Физическите рани след побоя са заздравели, казва той. Но не и обидите, че е българин, и атмосферата в РСМ срещу българите.

"Аз винаги съм бил приет във всички хора в общото население, което е в Охрид, по цялата Македония, където имам приятели. Никога не съм имал проблеми. Откогато така гласно проявихме българското чувство, почнаха обиди, почнаха да ни показват с пръст, да не можем спокойно да се разходим низ Охрид, низ другите градове, където и да отидем, трябва да се въртим. Все някой ще ни обиди, ще ни изпцуе, това не е хубаво. Направиха ни като черен гявол в Македония, а не сме направили нищо лошо, за да ги обидим", смята Христиан Пендиков.

Казва, че заплахите срещу българите продължават, а председателите на нашите клубове там, закрити от властите, са най-заплашваните.

"Най-изявените македонски българи, тези, които са най-повече се борят, които получават най-повече заплахи, те нямат българско гражданство, а са подали документ за българско гражданство повече преди много години и чакат. Имат нужда от помощ, имат, голяма нужда от помощ имат македонските българи", посочи Пендиков.

Казва, че властите в югозападната ни съседка не са реагирали адекватно на нападението срещу него.

"Българите в Република Северна Македония биват малтретирани, първо, през самите държавни органи, дали през полицията, през техните служби - извикват ги, изпират ги, такива някои неща. Второ, имат много такива профили - онлайн медии, профили, които са от непознати май автори, и споделят наши частни снимки, наши фамилиарни снимки, където пишат, че трябва да ни убият, извикват на насилие срещу нас, показват част от нашите лични фотографии, снимки, които ги намират по нашите фейсбуци, инстаграми. И през цялото време извикват на насилие срещу македонските българи, че сме били някакви предатели", разказва той.

Христиан споделя, че България и българите не са такива, каквито се преподават в училищата в югозападната ни съседка.

"Ние през целия живот и това ми е много криво, че мои приятели учат погрешно история и знаят България само това, както я учили в училище и както се представя в медиите - като най-лошият народ, а не като някои, които трябва да са ни най-добрите.

- Как смятате да продължите живота си оттук нататък и смятате ли някога пак да се върнете в Република Северна Македония?

- Искам да се върнам. Тя е моята държава. Аз там съм се родил. Охрид ми е градът, където ми са всичките спомени. Аз искам там да бъда, там да живея, където ми е фамилията, където ми е всичко. Ние сме от там и ние няма да си тръгнем от Северна Македония. Ние сме от там. И ние искаме тая държава да функционира, да отива нагоре, а ако можем някак да им помогнем, със задоволствие би помогнали".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлозия в центъра на Милано
Експлозия в центъра на Милано
Ивайло Иванов загуби в третия кръг на световното първенство по джудо в Доха
Ивайло Иванов загуби в третия кръг на световното първенство по джудо в Доха