НОВИНИ

Реакции в парламента след обявеното намерение на Мария Габриел за предсрочно освобождаване на Гешев

Николай Минков
от Николай Минков
09:42, 11.05.2023 (обновена)
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт", обяви номинираната за премиер Мария Габриел.

Мария Габриел: Първото, което ще внесем, е искане за освобождаване на Иван Гешев

Христо Иванов каза, че това е важна политическа заявка, която се ползва от неговата подкрепа.

"Трябва да кажа две неща - знаете, че и наши предишни министри пробваха това нещо. Тук въпросът е как това няма да се превърне в поредния напразен опит при настоящия състав на ВСС и по начина, по който започна да се конструира следващия ВСС. Как си представяме състава на онзи ВСС, който може да се произнесе обективно по една такава инициатива. Вторият въпрос е, че всички разбираме, че след странния инцидент с г-н Гешев, който повдигна толкова много въпросителни и съмнения за инсценировка. Той вече вероятно е нетърпим дори за онези сили, които скоро го крепяха на поста. И е много важно да сме сигурни, че не става въпрос просто за освобождаване от един човек, който е стигнал отвъд своята полезност отдавна, защото, ако на мястото на Гешев бъде назначен някой, примерно, с профила на Сийка Милева, разбираме, че това няма да е съществена промяна. Въпросът е каква е идеята на Габриел и ГЕРБ за това да променим прокуратурата, да променим ВСС, цялата система, която прави възможна не само Гешев, а преди него Цацаров и Филчев. Искаме да чуем и обществото да чуе подробности как си ги представяме тези реформи, за да не стане просто смяна на един неудобен главен прокурор с някоя по-удобна фасада със същото съдържание".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че обявеното намерение на Габриел за предсрочно освобождаване на Гешев е добро, тъй като има огромно напрежение. Според Карадайъ изложените от Мария Габриел приоритети са консенсусни.

"Идеята за внасяне във ВСС за отстраняването е добра идея, защото в момента има създадено напрежение и това напрежение трябва да бъде преодоляно", каза Карадайъ.

Костадин Костадинов от "Възраждане" допълни, че не е канен за среща и окачестви освобождаването на Гешев като кукичка за "Продължаваме промяната".

"Радваме се, че най-накрая ГЕРБ започва да мисли като "Възраждане", което показва, че това, което ние говорим от няколко години насам е, че рано или късно всички останали партии ще еволюират до нашите виждания започва да се случва, така че, надявам се в следващите месеци да убедим останалите партии и за другите неща, които говорим, че са важни за България да запазим финансова независимост и да запазим българския лев, да не влизаме в еврозоната, нещо което обаче Мария Габриел заяви като един от основните си приоритети, което смятам, че повече от достатъчно, за да не получи нашата подкрепа", каза Костадинов.

Радостин Василев, който днес се отказа от имунитета си на народен представител, каза:

“Реших да дам пример как един обикновен народен представител може да даде сила на правосъдието. Никой не е над закона. Г-н Гешев се опитва да се изкара жертва като се опитва да създаде механизъм за неговия контрол”, каза Василев.

Единственият начин да се решат проблемите е оставката на Иван Гешев, коментира още Василев.

"Няма да спрем да питаме за къщата в Барселона, купена с откраднатите пари на българския народ, Мишо Бирата, ТЕЦ-Варна, 8-те джуджета, Капитан Андреево, всички тези корупционни скандали останаха невидими за нашия главен прокурор и именно затова той трябва да си ходи. И докато в Румъния, колеги, гражданското общество и държавата тръгнаха в правилна посока, именно заради действията на прокуратурата, в България ние трябва да си арестуваме прокуратурата, за да можем да отпушим процеса към правова държава", каза още бившият спортен министър от кабинета "Петков".

Зарков: Със заявлението си Габриел се присъедини към протестиращите през 2020 г. за оставката на Гешев

"В 13.30 ч. започва нашите разговори ще направим коментар по всички въпроси, които искате", беше лаконичен Борислав Гуцанов от "БСП за България".

"Не е важно да махнем един и да сложим друг, просто трябва да реформираме и да се опитаме да намерим мнозинство, което да реформира съдебната система, за да не се допускат повече такива грешки. Иначе сме положително настроени към идеята и ще я подкрепим", каза Станислав Балабанов, ИТН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симоне Индзаги: Победата с 2:0 не ни успокоява
Симоне Индзаги: Победата с 2:0 не ни успокоява
Радостин Василев се отказа от имунитета си
Радостин Василев се отказа от имунитета си