НОВИНИ

Великобритания е доставила на Украйна крилати ракети с голям радиус на действие

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:06, 11.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания потвърди, че е доставила на Украйна крилати ракети с голям радиус на действие. Това оръжие дава най-добрия шанс на страната за отбрана срещу руската агресия, заяви пред парламента в Лондон британският министър на отбраната Бен Уолъс. Украинският лидер Зеленски заяви, че страната му се нуждае от допълнително време, за да започне контраофанзива.

Великобритания е доставила на Украйна крилати ракети "Сторм Шедоу", които се изстрелват от самолет и имат радиус на действие над 250 километра. За сравнение американските "Хаймарс" стрелят на 80 километра. По-голямата далекобойност ще позволи на украинските пилоти да стоят далеч от фронтовата линия. След изстрелване "Сторм Шедоу" пада на малка височина, за да се скрие от радарите и прихваща целите си с инфрачервен детектор.

"Многократно съм казвал, че няма просто да гледаме, докато Русия убива цивилни. Видяхме какво могат украинците, когато имат подходящите средства", заяви Бен Уолъс - министър на отбраната на Великобритания.

Това нямаше да е нужно, ако Русия не беше нахлула в Украйна, добави Уолъс. Той отбеляза, че британските ракети са съвместими с украинските самолети от съветско време и даде висока оценка на работата на учени и технически персонал, които са ги адаптирали. Украйна обеща да не използва "Сторм Шедоу" за удари в самата Русия.

"Предоставянето на британски крилати ракети ще изисква адекватен отговор от нашите военни, които от военна гледна точка ще вземат съответните решения", заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

По-рано пред Би Би Си украинският лидер Зеленски заяви, че страната му още не е получила пълния обем от обещаната западна помощ и затова се нуждае от повече време, за да започне контраофанзива.

"Най-важното е да защитим народа си. Очакваме подходяща бронирана техника. Тя идва на части, но с това, което имаме, можем да продължим. Само че колко успешно ще бъде? Ще загубим много хора. Това не бива да се случва. Трябва да изчакаме. Имаме нужда от още време", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Украинското командване съобщи, че руските сили при Бахмут са отстъпили в някои райони в дълбочина до два километра. Москва не потвърждава тези съобщения и твърди, че щурмът срещу града продължава. Лидерът на наемническата групировка Вагнер Евгений Пригожин съобщи, че неговите части са едва на 625 метра от западните покрайнини на Бахмут.

Според Пригожин обстановката по фланговете се развива по най-лошия сценарий. Той се оплака, че територията, завладяна в продължение на месеци, се изоставя от тези, които трябва да пазят фланговете, визирайки редовната руска армия.

Снимката е илюстративна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелската армия обяви, че е убила лидера на палестинското подразделение на "Ислямски джихад"
Израелската армия обяви, че е убила лидера на палестинското подразделение на "Ислямски джихад"
Янаки Милев загуби на осминафинал на турнира в Анталия, Донски продължава на двойки
Янаки Милев загуби на осминафинал на турнира в Анталия, Донски продължава на двойки