НОВИНИ

След изборите в Турция: Нагласите в обществото преди втория тур

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:12, 16.05.2023
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Изборите в Турция насочиха вниманието към дълбоката поляризация в турското обществото - два свята, които изглеждат непримирими.

Въпреки тежкото състояние на икономиката, преди изборите президентът Реджеп Ердоган вдигна пенсиите с 30%, удвои минималната заплата, позволи на два милиона души да се пенсионират по-рано. Твърди, че защитава исляма и волята на народа, и обвини опозицията, че заговорничи с кюрдите и със Запада срещу Турция. Това мобилизира консервативната част от обществото - предимно възрастни хора, жители на селските райони и по-ниско образованите.

От другата страна, стоят привържениците на Народнорепубликанската партия - те подкрепят светското управление на страната, свободата на словото, парламентаризма. Изборите в неделя показват дълбоко разделение в Турция, което не е отскоро, смята Али Чаркоглу професор по политология от Университета Коч:

"Това е така от цяла вечност, още от времето на Османската империя. Разделението расте предимно заради образованието, което учи младото поколение с повече акцент върху религията, върху традиционните, семейни ценности. Това се оказва привлекателно за повече хора особено в Анадола, не в Истанбул, не в крайбрежните райони."

Обединената опозиция или масата на 6-те представляват смесица от светски, религиозни и националистически фракции. Самият факт, че са се събрали заедно, е цяло чудо, а колкото повече вероятността за край на ерата Ердоган избледнява, толкова повече се увеличават шансовете тази обединена опозиция да се разцепи. Разделение има дори по въпроси като развода - консервативните политици искат да направят така, че след развод мъжът да плаща издръжка на бившата си съпруга само за кратък период. А опозицията обещава да не забранява на жените да ходят забулени.

"В Турция две трети от жените са забулени. Преди 20 години имаше забрани да се ходи така на училище, да се работи така в публичните институции. Тези забрани бяха вдигнати и днес всяка жена може да облича каквото поиска. Сватбите с малолетни бяха забранени, имаше закони, които гарантираха равни възможности за жените", каза Семанур Сьонмез Яман - заместник генерален секретар на асоциацията "Жените и демокрацията".

Младите, макар да не познават друг лидер, освен Ердоган, не харесват крайноконсервативните идеи.

"Уморих се да следя курса на долара всеки ден, иска ми се да се интересувам само от изпитите и курсовете в университета. Младите хора искат да живеят свободно, упражнявайки своята религия, да ходят, където си поискат без да питат никого, да си купят телефон, без да питат никого", казва Емре Али Ферли, 18 години.

Който и да спечели втория тур на изборите - ще трябва да бъде президент на всички турци, а не само на своите привърженици.

"Ердоган имаше всички възможности да помири народа, но каквото и да е направил, не създаде единство. Опозиционният кандидат се опитва - той има послание към различните малцинства в страната - към кюрдите, към алевитите, а и дори към консервативните. Ще видим. Моята прогноза е, че Ердоган ще спечели и ще продължи по стария начин и това няма да промени поляризацията в страната", каза още Али Чаркоглу - професор по политология от Университета Коч.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли българската икономика готовност за рецесия?
Има ли българската икономика готовност за рецесия?
Бившият капитан на Арсенал напуска тима
Бившият капитан на Арсенал напуска тима