НОВИНИ

Има ли напредък в отношенията Сърбия - Европа, какво показва докладът на ЕП

bnt avatar logo
от БНТ
16:58, 17.05.2023
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Докладчикът на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик открои в тазгодишния доклад за западната ни съседка като много важен фактът, че сръбската опозиция е поставила край на тригодишния бойкот и се е завърнала в Скупщината.

ЕП е готов да се ангажира да се продължи диалогът със сръбския законодателен орган и занапред. Според Билчик обаче остават редица проблеми в областта на правосъдието.

Докладът обръща внимание и на диалога между Белград и Прищина, който се е подобрил, но се очаква и реализация.

Руската агресия в Украйна промени изцяло ситуацията в Европа, каза още словашкият евродепутат и допълни, че ЕП иска Сърбия да застане до Брюксел и да се съгласува с неговата позиция по отношение на санкциите спрямо Москва.

"От една страна силно подкрепяме и признаваме стратегическата цел на Сърбия, нейната амбиция и ангажираност за присъединяване към Европейския съюз, но от друга по редица въпроси виждаме необходимост от напредък - решаващият напредък следва да се случи в Сърбия. Ключовите решения да се вземат от Сърбия. Те засягат 3 сфери - вътрешните реформи в сферата на правосъдието, върховенството на закона и демокрацията. Вторият въпрос е помирението с миналото - има видим напредък в диалога между Белград и Прищина. Руската агресия в Украйна промени изцяло ситуацията в Европа, искаме Сърбия да застане до нас, да се съгласува с нашата позиция, с нашите ограничителни мерки", заяви пред БНТ Владимир Билчик.

Вижте още във видеото.

Автор: Николай Кръстев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед готви трансферен удар с привличането на Садио Мане
Манчестър Юнайтед готви трансферен удар с привличането на Садио Мане
Бонучи спира с футбола след края на следващия сезон
Бонучи спира с футбола след края на следващия сезон