НОВИНИ

Правосъдният министър в НС: Охраната на Сарафов е осигурена при условия на неотложност

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:36, 17.05.2023 (обновена)
Чете се за: 07:47 мин.
У нас
Слушай новината

Охраната на заместник главния прокурор Борислав Сарафов е осигурена при условия на неотложност. Това заяви в парламента служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Надежда Йорданова, ПП-ДБ: "България е сред първенците по разходи за финансиране на съдебната власт измежду държавите членки на Съвета на Европа. България е на четвърто място по брой прокурори, спрямо населението на страната. Ние отделяме сериозен ресурс за финансиране на дейността на прокуратурата. Вместо борба с престъпността в България има тягостно усещане за липса на справедливост. Вместо да има обвинителни актове, пред очите ни се развива долнопробен сериал с елементи на трилър. Доколко ефективно и прозрачно работи прокуратурата, доколко са ефективни механизмите за контрол. Главна дирекция "Охрана" при министъра на правосъдието осъществява охрана на съдии, прокурори и следователи. Сарафов поиска публично охрана като заяви, че се страхува за живота си. Станахме свидетели на хипотеза - заместник главен прокурор да иска охрана, спрямо главния прокурор. Осигурена ли му е охрана? Видно в публичните протоколи през 2017 г. е предоставен имот на главния прокурор в Боровец - т.н. Регентска къща. Министърът на правосъдието има поглед. За какви нужди е предоставена тази сграда и какви са гаранциите за това, че се управляват прозрачно. Миналата година разходите на почивната база на прокуратурата са повече от тези на съдиите".

Крум Зарков, министър на правосъдието: "Има две хипотези за предоставяне на охрана: при условия на неотложност - това предприех след като чух Борислав Сарафов. Аз бях уведомен и предприех това решение още вечерта на 15 май. Вчера имаше заседание на съвета по защита, изслушаха Сарафов и взеха решение за вида охрана. По нормалния ред сигналът за заплаха се получава от административния ръководител, но в случая се чувства застрашен от административния ръководител. Ще уведомим ВСС. Той е под охраната на Главна дирекция "Охрана". Срок определен няма.

Министърът на правосъдието няма отношение към имотите, те са към ВСС. Това е решение на ВСС, какво се е случвало и как е стопанисван и за какво е използван, аз не знам. И други органи са сезирани. Това е било отговорност на главния прокурор".

Снимки: Десислава Кулелиева

Петър Петров, ПП-ДБ: Такъв тип действия един магистрат да се защитава от друг магистрат е прецедент в цивилизования свят. Приемате ли искането му за основателно? Иван Гешев представлява ли реална заплаха Проверка на сигнала се прави от Министерството на вътрешните работи и последните 10 месеца - няма магистрат, който да е поискал такова неща и то да е отказано.

Александър Арангелов, "Възраждане": Само за Борислав Сарафов ли се отнася искането за охрана или за членове на неговото семейство?

Крум Зарков: Охраната може да бъде осигурена и лица, свързани с него. Ако се налага, това ще бъде направено. Аз не мисля, че това е линия, която трябва да поемем. Поемам отговорността, че каквото трябва да бъде направено, то ще бъде, за да се гарантира сигурността на българските граждани. Главният прокурор обвинява заместника си, заместникът обвинява главния. Съществува ли механизъм да има разследване на механизъм за разследване и на главния прокурор и на заместниците му. Този въпрос беше замитан и трябва да се реши. Разковничето се крие в наказателно производство, което да отсече кой е извършвал престъпления. Очаквам да говорим по законопроекта, който е внесен.

Бойко Рашков, ПП-ДБ: Относно стопанисването на комплекса в Боровец - дали и кой живее там, на какво основание е предоставен този комплекс и каква е целта - за почива база или да живее там родния ни главен прокурор. Моята информация е второто. Твърди се, че там не може да припари прокурор или друг служител на прокуратурата. Той, главният прокурор живее ли там ежедневно или посещава комплекса. Имаме информация, че той пътува ежедневно от Боровец до работното си място с бронирани коли и ощетява бюджета. Има ли министър, който живее в Боровец или Пампорово, или на морето и пътува до работното си място всеки ден. Може Гешев да живее и на морето и да ползва самолет. Има ли персонал в този комплекс на Боровец и кой плаща - държавата или Гешев от джоба си. Защото има къщи от финландски тип и има, и куче с голяма къща и кой се грижи за него, главният прокурор ли храни кучето? Има ли друг от съдебната власт, който живее в база на съдебната власт?

Крум Зарков: Нито имам информация къде живеят ръководителите на съдебната власт, нито кой се грижи за техните домашни любимци. Не съм бил на тази база, но знам, че част от това, което говорите е обект на друг вид производство. Тази сграда е предоставена за нуждите на прокуратура ни. Дали се е грижил като добър стопанин, ще бъде обект на анализ. След 2017 при друг главен прокурор и друг ВСС това решение е изменяно два пъти като е добавен друг идентификатор за Боровец. Дали сградата е използвана за това, за което е обозначена, ще се изяснява.

Цвета Рангелова, "Възраждане": Внуши се в обществото, че главният прокурор е заграбил този имот. Това е недвижим имот от 18 декара, една къща, няколко бунгала. Ако тази сграда е била предоставена за нуждите на прокуратурата, то кой е трябвало да контролира как се използва?

Крум Зарков: Сградата е предоставена на главния прокурор през 2017 година, тогава тази отговорност е прехвърлена към ВСС. Отговорният за стопанисване на сградата е главният прокурор, а как се стопанисва отговорен е ВСС.

Мирослав Иванов, ПП-ДБ: Институциите се превърнаха в трибуна за разчистване на лични сметки. Това оронва престижа на съдебната власт. Кой се е обадил на главния прокурор да му иска оставката? Заканата за саморазправа с политически лица на главния прокурор - трябва на държим сметка за това.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клуб по борба "Симеон Щерев-Левски" организира лагер за млади и талантливи състезатели в края на май
Клуб по борба "Симеон Щерев-Левски" организира лагер за млади и талантливи състезатели в края на май
Почетна "Златна палма" за Майкъл Дъглас на фестивала в Кан
Почетна "Златна палма" за Майкъл Дъглас на фестивала в Кан