НОВИНИ

Демерджиев: Необходими са по-строги санкции за пияните и дрогирани шофьори

bnt avatar logo
от БНТ
14:27, 17.05.2023
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Да се инкриминира отказът за извършване на проверка за наркотици в кръвта, увеличаване на наказанията за превишаване на скоростта и преминаване на червен светофар, както и вдигане на наказанията за лишаване от свобода при тежки катастрофи. Това са част от мерките за борба с войната по пътищата, които служебният министър на вътрешните работи представи пред правната и вътрешна комисия в Народното събрание.

Проектът на МВР предвижда още намаляване на скоростта по автомагистралите, а в определени участъци в градска среда скоростта. Също младите водачи да управляват МПС с придружител за определен период от време. Предлага се още промяна на глобите и срока за отнемане на книжката.

Снимки: БГНЕС

Работна група в МВР работи, за да предложи варианти за решаване на проблема с пътния травматизъм. Работи се в няколко насоки, като предложенията са за изменение на Наказателния кодекс и Закона за движение на пътищата, каза пред комисиите Иван Демерджиев.

По думите му са необходими по-комплексни мерки, по-строги санкции за лицата, които управляват МПС под въздействието на наркотични вещества и алкохол и както и за тези, които отказват кръвни проби.

Пълното справяне с този въпрос ще изисква по-дълъг период, каза Демерджиев и даде за пример Испания, където е отнело 10 години за справяне с пътнотранспортния травматизъм.

Министър Демерджиев заяви, че се предлага:

- да се инкриминира отказът за извършване на проверка и установяване на наркотични вещества в кръвта. Инкриминиране за отказ за концентрацията на алкохол, като престъпление да се счита повторният отказ.

- да се увеличат наказанията за превишаване на скоростта и преминаване на червен светофар, да се увеличат наказанията за лишаване от свобода.

- предложените законодателни промени, свързани със Закона за движение по пътищата, са следните: да се регламентират подробно стойностите на максималната скорост за движение в населените места, извън населените места и по магистралите. Предлага се по автомагистралите да бъде намалена максимално позволената скорост, а в определени участъци в градска среда скоростта да бъде намалена от 50 на 30 км в час.

- прецизиране на правилата за движение по пътищата, като се предлагат и допълнителни правила за безопасност на пешеходците.

- въвеждане на конкретни задължение към стопаните на пътя, свързано с поставянето на знаци и извършване на ремонтни дейности.

- да се предвиди възможност новите водачи да управляват МПС с придружител за определен период от време.

- предлага се промяна в размера на административните наказания като глоби и срок за отнемане на удостоверението за управление на МПС.

Една част от проблема е, че не могат да се връчват ефективно издадените документи, заяви вътрешният министър.

Част от проблемите в Закона за движение по пътищата е свързан с това да се ползва наличния капацитет и технически средства. Данните от хилядите камери, които работят в страната, не могат да се използват. Ако законодателството позволи да се използват тези камери, ще бъдат много по-ефективни, а водачите много по стриктни, каза той.

По отношение на домашното насилие Демерджиев заяви, че предлагат също няколко мерки.

Част от тях са да се създаде допълнителен механизъм на защита, както и задължение близките лица да информират компетентните органи за актове на насилие. Също - забрана на извършителя да осъществява контакт с потърпевшия под каквато и да е форма, забрана за съхранение на оръжия и пиротехнически изделия, да се създаде национален регистър на пострадалите от домашно насилие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Кабаков отново ще ръководи Лудогорец - ЦСКА
Георги Кабаков отново ще ръководи Лудогорец - ЦСКА
Наводненията в Италия отмениха старта на Формула 1
Наводненията в Италия отмениха старта на Формула 1