НОВИНИ

"Политико": Спор във Върховната Рада заради плановете на Украйна да купи ядрени реактори от България

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:32, 15.08.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
"Политико": Спор във Върховната Рада заради плановете на Украйна да купи ядрени реактори от България
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Плановете на Украйна да купи ядрени реактори от България предизвикаха спор сред депутатите във Върховната Рада, пише европейското издание "Политико".

Украинското правителство се бори с все по-растяща опозиция срещу сделката за 600 милиона долара за руските ядрени реактори. Отправят се обвинения, че властите в Киев отварят вратата за корупция, допълва изданието.

Планът е Киев да купи двата ядрени реактора, които бяха предназначени за АЕЦ "Белене" и да ги инсталира в АЕЦ "Хмелницки" в Западна Украйна. Така страната се надява да компенсира загубата на своята окупирана от Русия атомна електроцентрала в Запорожие.

Сделката има нужда от одобрението на Върховната Рада. Във вторник представители на правителството са обсъдили въпроса с депутати, но няколко от тях, сред тях и народен представител от партията на президента Володимир Зеленски, са се обявили против. Аргументът е, че подобна сделка за стари руски ядрени реактори ще отвори дупка в украинския бюджет.

"Крайно рядко е да няма подкрепа за споразумение на толкова високо равнище", отбелязва пред "Политико" Андрий Жупанин - депутат от партията на президента Зеленски и член на енергийната комисия във Върховната Рада.

Той разказва пред изданието, че няколко въпроса остават без отговор: "Може ли Украйна да си позволи да купува руски ядрени реактори по време на война? Какво е състоянието на тези реактори? Купени са в България преди 10 - 12 години, ще рботят ли и когато пристигнат в Украйна?"

Украинският енергиен министър Герман Галушченко отхвърли всички притеснения и обясни, че развиването на ядрените мощности е единствената възможност за страната.
"На фона на руските атаки, ядрената енергия е около 60% от енергийния микс и основен стълб за енергийната ни система", казва пред "Политико" Галушченко.

В публикацията се твърди, че спорът за реакторите от България създават напрежение и около опитите на Украйна да се пребори с корупцията в енергийния сектор. По-рано тази седмица заместник-министърът на енергетиката Олександър Хейл беше арестуван по обвинения, че е поискал подкпу от половин милион долара за прехвърляне на оборудване за добив на въглища, собственост на държавна компания.

Според депутати сделката с България ще даде възможност за още подобни практики.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров започва участието си в Синсинати тази нощ
Григор Димитров започва участието си в Синсинати тази нощ
На Голяма Богородица: Бачковският манастир отбелязва храмовия си празник
На Голяма Богородица: Бачковският манастир отбелязва храмовия си празник