НОВИНИ

Половин година след пожара в блок в Благоевград жители все още не могат да се приберат по домовете си

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 08.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Половин година след пожара в блок в благоевградския квартал "Струмско" все още има хора, които не могат да се върнат по домовете си. Причината е, че не е направено финално обследване на блока, както и укрепване на плочата между последните етажи, при която има повреда.

В момента само част от семействата от горелия тази есен блок са се върнали по домовете си. Живущите на по-високите етажи не могат да ремонтират жилищата си заради поддалия панел. Така Десислава Малева вече шести месец е настанена в общинско жилище. Не знае кога ще може пак да заживее в дома си.

Със собствени средства и помощта на дарители хората вече са ремонтирали електрическата инсталация и са подменили канализацията. Ремонтиран е и асансьорът, но най-много ще бъдат разходите по възстановяване на плочата между 7-и и 8-и етаж. За ремонта ѝ са необходими около 150 000 лева.

"Сумата е много голяма, ние няма как да го направим сами, всеки живее на страх. Просто трябва по-бързи процедури, защото след това се увеличават още повече разходите, строителните материали непрекъснато растат", заяви Теменужка Мешкова.

Община Благоевград ще отпусне по 450 лева на семейство от фонда за социални помощи. По-голяма сума ще бъде непосилна за общината, тъй като в този фонд има заложени 50 000 лева. Отпускането на повече би оставило крайно нуждаещи се хора със заболявания, такива претърпели операции и социално слаби лишени от финансова подкрепа.

Към този момент Община Благоевград е заплатила над 2700 лева за лабораторни изследвания на сградата. Следващата седмица хората от блока ще се срещнат с фирма, която ще съобщи окончателно необходимата сума за ремонта.

Автор: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в дом за възрастни хора във Варна, четирима са загинали
Пожар в дом за възрастни хора във Варна, четирима са загинали
Юрген Клоп: Има причина никой да не е печелил четири трофея в Англия
Юрген Клоп: Има причина никой да не е печелил четири трофея в Англия