НОВИНИ

Помпей - най-големият запазен античен град музей (СНИМКИ)

помпей снимки
bnt avatar logo
от БНТ
10:40, 28.05.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Още
Слушай новината

В днешните предели на Италия се намира древният Помпей, най-големият запазен античен град музей. Той е останал непокътнат под лавата от вулкана Везувий, която го залива през 79 година.

За възникването на Помпей се предполага, че е станало около 6-и век пр.Хр. Според древногръцката митология Помпей е основан от Херакъл (Херкулес).

До Помпей можете да отидете с влак от Рим или Неапол, като за туристите е предвидена специална гара, носеща името на античния град.

Съвсем близо до нея са намират руините. Прави впечатление, че са много добре запазени градските стени, построени от каменни основи и тухли. Няколко големи порти водят до лабиринт от улици – малки и големи. Основните улици са от камък и мрамор, а за пешеходците има и тротоари. Те не са направени заради оживеното движение по онова време, а защото улиците са били използвани и като канал за отходни води.

Форумът, амфитеатърът и много частни къщи пресъздават духа на застиналия град. Голямата част от града била от обикновени жилищни квартали с работилници и магазини. Основните материали за изграждането им са каменни блокове, мрамор и тухли. Обществените сгради са с различни колони.

Входовете на къщите са откъм улиците. Повечето къщи са двуетажни, а по-богатите са с хубави вътрешни дворове, с шадравани и красиви градини.

През столетната си история градът е преминавал през различни влияния – оски, етруски, пеласги, самнити. Помпейците попадат под гръцко влияние и за това говорят архитектурата, скулптурите, в една от къщите можете да видите мозайка, която пресъздава битката на Александър Велики с Дарий. Тя е добре запазена и може би почти единственият артефакт, който показва как е изглеждал Александър Велики.

Прави впечатление, че в античния Помпей се изповядвал много силен култ към Аполон, затова и най-старата сграда е храмът на Аполон.

От 1-ви до 2-ри век пр. Хр. Помпей бил на страната на противниците на Рим, а сред това се присъединил към съюза и станал важна точка по търговския маршрут към южните райони на Апенинския полуостров. В римския период в града били заселени 2000 римски ветерани със семействата си, а населението е било около 10 000 души.

Помпей бил богат град с терми и градска баня, множество храмове и обществени сгради, имал е водоснабдяване с цистерни, кладенци и изграден акведукт.

В средата на Помпей се намирал Форумът. Близо до площада е имало пазари, статуи и триумфални арки. В града има дорийски храм, за който се счита, че е бил на Херкулес и Атина.

Най-драматичното събитие в историята на града е станало на 24 август 79 г., когато изригнал вулканът Везувий и към града се насочили облаци от пепел и газове, а улиците били залети от лава.

По стените на сградите още личат черните следи от лавата. Всичко е изгоряло, а една от жертвите бил писателят Плиний Стари, който отишъл с флота си да помогне на хората в Помпей.

Но заради унищожението на града от вулкана, ние сега можем да видим един напълно запазен античен римски град.

Римската култура надгражда върху културата на Древна Елада. С военните победи на изток в Рим проникнало елинистическото влияние. То се усеща в Помпей, в рисунките и статуите, в архитектурата, устройството на града. Римляните не само използвали, но и доразвили гръцката култура.

С откриването на Помпей виждаме как е изглеждал един римски град. За разлика от повечето градове от миналото, които били унищожавани от завоеватели, в Помпей това не е станало.

Помпей е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Помпей и неговата съдба са толкова интересни и в наше време, че през 1972 г. рок групата Пинк Флойд прави концерт на амфитеатъра на древния град.

Автор и снимки: Борис Иванов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия ще предостави на Украйна помощ от близо 1 млрд. евро и F-16
Белгия ще предостави на Украйна помощ от близо 1 млрд. евро и F-16
Кристиано Роналдо се превърна в най-резултатният футболист в елита на Саудитска Арабия
Кристиано Роналдо се превърна в най-резултатният футболист в елита на Саудитска Арабия