НОВИНИ

Пореден антиправителствен протест в Сърбия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:11, 03.09.2023
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Пореден антиправителствен протест в Сърбия, посветен на образованието и върховенството на закона. В началото на учебната година остава недоволството от недостатъчните мерки срещу насилието след двете масови стрелби през май, едната от които беше извършена в училище.

Стотици граждани протестираха в Белград срещу правителството и президента Александър Вучич. Исканията към политиците, полицията и правоприлагащите органи е борба с корупцията и справяне с насилието в сръбското общество.

Протестът "Сърбия срещу насилието" започна с музика, композирана от ученик, убит през май при масовата стрелба в белградско училище.

Хората започнаха да се събират след 20 ч. местно време пред сградата на парламента, след което шествието се отправи към министерствата на образованието и правосъдието. Участниците изразиха тревогата си, че с началото на учебната година, която в Сърбия започна в петък, нищо не се е променило по отношение на сигурността в училищата.

"Новата учебна година започна по по-различен начин от предишните. Надявахме се, че правителството и Министерството на образованието ще направят необходимото, за да се чувстват сигурни децата и родителите на 1 септември. Но това не се случи. 3 май промени всичко и нищо. Мислехме, че грижата и безопасността на децата в училище е гарантирана, когато се случи трагедията. Затова никой не може да остане безучастен", заяви Смилян Баняч, журналист и организатор на протеста.

65 000 първокласници прекрачиха прага на училището, а 760 000 продължават образованието си в началните училища и гимназиите в Сърбия. Сред тях и тези, които на 3 май станаха свидетели на убийството на осем техни съученици и пазача в основното училище в сръбската столица, извършено от седмокласник.

Министерството на образованието изпрати насоки до училищата за организиране на дейностите след случая. Въвежда се нов предмет с акцент върху добродетелите и ценностите, както и задължително присъствие на психолози във всички училища.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо с гол №850 в кариерата си при разгром на Ал-Насър
Кристиано Роналдо с гол №850 в кариерата си при разгром на Ал-Насър
Контакт в края лиши Никола Цолов от точки в последния старт за сезона във Формула 3
Контакт в края лиши Никола Цолов от точки в последния старт за сезона във Формула 3