НОВИНИ

Пореден бум на изхвърлени зайчета до контейнери и бензиностанции (СНИМКИ)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
15:15, 04.08.2021
5848
Чете се за: 02:57 мин.
Общество
Слушай новината

За пореден бум на изхвърлени декоративни зайчета съобщи организацията "Бъни Рескю България", която се занимава със спасяването и намирането на домове на изхвърлените животни. Голяма част от зайчетата са изоставени край контейнери и бензиностанции.

Вчера до малките часове група доброволци са търсили поредното изхвърлено зайче, което било пуснато свободно и беззащитно да обикаля около блокове в столичен квартал.

"Зайчето е изплашено, но за момента е добре. Последните месеци имаме доста такива случаи и все до една и съща бензиностанция в София, много е странно", коментира осиновителката и съоснователка на "Бъни Рескю България" Лина Енчева.

Има случаи на изоставени зайчета по улиците, а и оставени в клетки пред ветеринарни клиники. Показателен е случай със зайче, открито край контейнери в Пловдив.

"Роузи я кръстихме и я осиновиха наскоро. Била е бременна и почти веднага роди мъртво зайче. Вече е кастрирана и има дом", обясни Лина.

Доброволците откриват и зайчета в ужасяващо здравословно състояние, жертви на агресия и безотговорни стопани, които лекуват, а след това задомяват.

В момента близо 50 зайчета търсят осиновители, а около 10 чакат да бъдат настанени в приемни семейства. Изхвърлените зайчета не са единственият проблем.

"Обикновено ни заливат пощата със съобщения от типа "купих зайче за детето, а то е алергично", което е невъзможно, защото под 1% е алергията към зайци при бялата раса", обясни Лина.

В такъв случай доброволци приемат зайчето, за което има опасност да бъде поредното изоставено. Друг проблем е отказът на много стопани да кастрират зайчетата си. Често разказват на доброволците, че непредвидено домашният им любимец е родил и са се сдобили с шест или осем зайчета, за които не могат да се грижат.

"Бъни Рескю България" планира да издава и разпространява образователни флайери, с които да повиши информираността на нови и бъдещи собственици в спецификата на отглеждане на зайчета.

Ветеринари, които работят с тях, ще правят и уебинари, което допълнително да повиши културата на собствениците. "Зад нас стоят три ветеринарни клиники и се надявам хората да се вслушат и да са по-сигурни в нас и нашите съвети", обясни още Лина.

Снимки: "Бъни Рескю България"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ избра Милен Митев за временен директор на БНР
СЕМ избра Милен Митев за временен директор на БНР
Тайбе Юсеин е бронзова медалистка след скоростен туш за 56 секунди
Тайбе Юсеин е бронзова медалистка след скоростен туш за 56 секунди