НОВИНИ

Поредно признание за научните открития на археолога проф. Попконстантинов

bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 05.09.2022
Чете се за: 02:12 мин.
Култура
Слушай новината

Поредно признание за изтъкнатия археолог, историк, учен и изследовател проф. Казимир Попконстантинов. Днес той ще бъде удостоен със званието "почетен гражданин" на Община Опака. Повод за него е откритият от учения най-стар запис на кирилица в Крепчанския скален манастир.

Зам.-кметът на община Опака Румен Петков сподели пред екипа на БНТ, че проф. Казимир Попконстантинов има големи заслуги за откриването на Крепчанския средновековен скален манастир. Разказа, че ученият започва проучвания на близкия средновековен некропол през 1972 г., намиращ се в село Крепча. В близкия до него е скален манастир проф. Попконстантинов открива множество надписи на старобългарски език. Там открива и първия надпис на кирилица в света.

Петков каза, че това са причините Общинският съвет на Опака да го удостои изтъкнатия учен със званието "почетен гражданин". Званието ще бъде връчено на тържествена сесия днес, която започва в 16.00 часа.

Проф. Казимир Попконстантинов допълни, че откритият от него надпис е най-ранно датираният с целия славянски свят, който ползва кирилицата като графична система. В него е отбелязано, че на 21 октомври 921 г. е починал светият отец Антоний - явно основоположник на този манастир и съвременник на Св. цар Борис, на цар Симеон и Св. Цар Петър. По този начин се доказва ранното разпространение на кирилицата - едва 30 и няколко години след идването на Кирило-Методиевите ученици.

Вижте повече във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство заради разбит път във Варна
Недоволство заради разбит път във Варна
Анди Руис се завърна на голямата сцена с победа над Луис Ортис
Анди Руис се завърна на голямата сцена с победа над Луис Ортис