НОВИНИ

Пороите разкриха тръби, които се изливат в морето на Хармани и Атлиман, има препоръка хората да не влизат в морето

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:25, 07.09.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
пороите разкриха тръби изливат морето хармани атлиман препоръка хората влизат морето
Слушай новината

Странни тръби, които влизат в морето на плажовете Хармани и Атлиман разкриха пороите. И предизвикаха въпроса откъде идват и какво се излива от тях? От Здравната инспекция в Бургас проверяват. Ще взeмат проби и от водата по плажовете около Царево. Издадено е предписание до кмета и концесионерите с препоръка хората да не влизат в морето до излизане на резултатите.

Пороите от последните дни разкриха някои крити досега морски тайни. В социалните мрежи се появиха снимки с изровени тръби на плаж Атлиман в Китен. Според туристи през тях в морето се изливат отпадъчни води от прилежащите заведения и хотели. Снимки от Харманите в Созопол също разтревожиха някои хора.

Владимир Пачеджиев: След бурята решихме да се разходим по плажа. Забелязахме, че част от пясъка е отнесен от водата и на негово място има купчина камъни и пясък, като около камъните имаше вода с кафеникав цвят и неприятна миризма.

Юлиан Попов, министър на околната среда и водите: Всичко се проверява в момента. Всичко, което е в социалните медии - за изхвърлени неща, за вероятни зауствания, които все още не се знае дали са или не са зауствания, всичко това се проверява.

Павел Маринов, директор на РИОСВ - Бургас: Ако установим такива разкрити от стихията нередности, ще има съответни мерки, не се съмнявайте в това.

Някои туристи обаче се изкъпаха.

Павел Маринов, директор на РИОСВ - Бургас: Екип на Вик и на общината на място разглеждат възможността да бъдат байпасирани тези скъсвания, които да спрат да изтичат в пряко в морето битови канализационни води и да ги насочат към пречиствателната станция. В момента нищо не стои на пътя на битовите отпадъци от дерето към морето.

Предстои взимането на проби от морето в района на наводнението преди къпането да бъде отново безопасно.

Юлиан Попов, министър на околната среда и водите: Замърсяването не е някакво радикално тежко замърсяване. То е нормално замърсяване след буря, така че то ще се оцени и предполагам след няколко дни ще се оцени. На различните места е различно.

Елица Карагьозова, гл. експерт в РЗИ-Бургас: Излизайки резултатите, вече ще можем да дадем повече информация в зависимост от това какви са резултатите по наредба от зоните за къпане.

проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването: Ние не можем да забраним на хората да се къпят, но ще вземем отношение към това и може би ще назначим допълнителни проби за замерване замърсеността в момента.

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: До следващата седмица ние препоръчваме да не се използват плажовете, тъй като количеството всякакви отпадни вещества, включително трупове на животни, които се изхвърлиха в морето, е много голям, то ще има време за самоочистване.

проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването: Не виждам някакъв сериозен хигиенно епидемиологичен риск в момента.

Осигурени са и допълнителни количества ваксини за тетанус за хората, които имат нужда от тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симон Антони Иванов е четвъртфиналист на сингъл и полуфиналист на двойки в Пирот
Симон Антони Иванов е четвъртфиналист на сингъл и полуфиналист на двойки в Пирот
Хуан Себастиан Молано триумфира в етап №12 от Обиколката на Испания
Хуан Себастиан Молано триумфира в етап №12 от Обиколката на Испания