НОВИНИ

Посланик Виталий Москаленко: Мирът означава победа на Украйна в тази империалистическа война

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 23.02.2023
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Мирът означава победа на Украйна в тази варварска, империалистическа война, заяви в "Денят започва" посланикът на Украйна у нас Н.Пр. Виталий Москаленко.

По думите му няма как да има мир, след като Русия е нападнала Украйна, продължава да разрушава инфраструктура, мирни жилища, да убива украински граждани. Заяви още, че мирът ще настъпи, когато всички руски войски бъдат изтласкани извън територията на Украйна, включително Крим и Донбас, а военните престъпници бъдат наказани и бъдат получени гаранции за по-нататъшното ненападение.

"Това предвижда т. нар. план на мира от президента Володимир Зеленски, който се състои от 10 стъпки, които накратко включват енергийна безопасност, хуманитарна, продоволствена, радиационна безопасност, извеждането на всички окупационни войски извън Украйна и други", каза посланик Москаленко.

Русия не признава загуба на бойното поле, защото това е нейната работа, смята той. Коментира, че не е изключено войната да продължи много дълго.

"Аз пристигнах в България директно от бойно поле, когато работех като генерален консул на Украйна в град Ростов на Дон. Именно през 2014 г. Русия започна агресивна война срещу Украйна, незаконно окупирайки Крим, въвеждайки своите войски в Донбас и аз със собствените си очи имах възможността да наблюдавам началото на тази агресивна война".

По думите му в периода 2014-2022 г. Русия е окупирала различни части на Донецка и Луганска област, водейки действия на украинска територия с цел да разшири своето влияние, организирайки алтернативни организации и референдуми.

"Ако няма достатъчно можещи и желаещи хора в Украйна, които да продължават да се бият за своята независимост, тогава ние просто ще изчезнем като политическа, териториална и национална единица от картата на света. Нашето поражение, не дай Боже, ще свидетелства, че агресивните планове на Путин ще бъдат продължени."

Около 4 милиона души са напуснали Украйна, а вътрешноразселените лица в страната са двойно повече, обясни посланикът.

България предостави всеобхватна помощ на Украйна - директна, индиректна и чрез трети страни, каза още посланик Москаленко.

"България от самото начало на тази варварска инвазия на Русия срещу Украйна заема позиция, която подкрепя нашата справедлива борба. Не искам да навлизам в детайли и възможни коментари, важно за мен и цяла Украйна е, че България осъществи своя военна техническа помощ, наравно с хуманитарна, политическа и до известна степен финансова помощ. Да не говорим за закрилата на бежанци и подслонът, който е предоставен - в момента 50 000 граждани на Украйна се намират тук".

По думите му директна доставка на военна помощ е осъществена след решението на парламента. Каза, че не може да посочи в конкретика дали и колко военна техника е била ремонтирана в България.

"Доколкото си спомням, е имало сериозно намерение да бъдат ремонтирани 50 македонски танка, които е трябвало да бъдат изпратени в Украйна. Те са се намирали в доста разглобено състояние и идеята е била тази техника да бъде реновирана на българска територия".

Посланикът заяви, че страната му проявява интерес към различни снаряди и техника, които се произвеждат у нас и са налични в складове, но не уточни какви са доставките от българска страна.

"България е един от най-големите производители на образци на стара съветска техника и подобни амуниции са очаквани и необходими за Украйна. Както, впрочем, други образци на бойна и военна техника - бронетранспортьори, танкове. Пратката, предопределена с последното решение на българския парламент, е осъществена, доколкото знам, преди седмица-две."

Украйна има не само сериозно намерение и желание, но и житейска необходимост час по-скоро да стане член на ЕС и НАТО. Разбираме, че ситуацията не е толкова еднозначна и се надяваме, че България ще продължи да ни подкрепя по този път, коментира посланик Москаленко.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболните ЦСКА и Левски обмислят обща кандидатура за домакинство на Купата
Баскетболните ЦСКА и Левски обмислят обща кандидатура за домакинство на Купата
Виолета Комитова: Никога не е имало коалиция между "Български възход" и ВМРО
Виолета Комитова: Никога не е имало коалиция между "Български възход" и ВМРО