НОВИНИ

Последен ден за родителите да решат съгласни ли са с тестването на децата

показаха тестват учениците covid снимки
bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 07.11.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Най-късно до 12.00 часа на 8 ноември родителите на учениците от 1-ви до 4-ти клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове, за да се върнат в присъствена форма на обучение от 10 ноември, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Родителите могат да представят и валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19 като алтернатива на тестването. Министерството на образованието и науката представи в петък образци на декларации, които родителите да попълват. Те са предоставени на Регионалните управления на образованието и чрез тях - на директорите.

В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

Синдикат "Образование": 87,3% от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап

Министерството на образованието разпространи образци на две декларации, които родителите трябва да попълнят, ако са съгласни децата им да бъдат тествани. Едната е стандартна, а другата за деца със специални образователни потребности, за които се реши, че ще бъдат тествани вкъщи.

Текстът на стандартната декларация гласи: "Декларирам съгласие два пъти седмично, както и във всеки първи ден след отсъствие, детето ми да бъде тествано в класната стая с неинвазивен бърз антигенен тест с проба от слюнка за COVID-19 (SARS-CoV-2), предоставен безплатно от училището. Запознат/а съм с изискването 30 минути преди правенето на теста детето ми да не е консумирало храна и да не е поемало течности. Разбирам, че тестът е с диагностична цел и не може да се използва като единствена основа за вземане на решение за лечение".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН отговори на най-задаваните въпроси за тестването на учениците
МОН отговори на най-задаваните въпроси за тестването на учениците
28 мигранти са задържани в Лясковец, издирват се още двама
28 мигранти са задържани в Лясковец, издирват се още двама