НОВИНИ

Постоянен ръст в търговските отношения България-Румъния

bnt avatar logo
от БНТ
06:28, 30.09.2020
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Лек спад с около 4% бележи стокообменът между България и Румъния за първите пет месеца на тази година в сравнение със същия период на 2019 г. Това се дължи на извънредната епидемиологична обстановка и в двете държави.

Въпреки това, за последните 10 години се наблюдава постоянен ръст в двустранните търговски взаимоотношения. Това стана ясно по време на общото събрание на Българо-румънската търговско-промишлена палата в Русе.

Българските компании са траен лидер на румънския пазар. Сред утвърдените сектори са селското стопанство, машиностроенето, сервизната дейност. По думите на ръководителя на Службата по търговско-икономически въпроси в посолството на България в Букурещ Ивайло Маринов първенството обаче държи хранително-вкусовата промишленост.

Ивайло Маринов, Посолство на България в Букурещ: Имаме български компании, които държат над 50% дял от пазара като цяло в Румъния, с което ние сме много горди.

Дан Робу от 10 години работи с партньор от България, който внася български хранителни стоки в Румъния. Твърди, че именно това е секторът, на който не е повлияла COVID епидемията.

Дан Робу, бизнесмен: По време на пандемията имахме ръст над 200%, защото осигурихме на пазара продукти, които румънците харесват, а не могат да намерят същото качество, като варива, тестени кори.

Ивайло Маринов, Посолство на България в Букурещ: Българските стоки безспорно са качествени, но и самите компании са много гъвкави, когато предлагат всякакви начини на разплащания, на финансиране, също така бързината на доставка.

В последните месеци се наблюдава нова тенденция в търговските отношения между България и Румъния.

Ивайло Маринов, Посолство на България в Букурещ: Български IT компании все по-сериозно настъпват на румънския пазар, въпреки че там конкуренцията е много голяма, успяват да предложат един много добър продукт.

Все повече компании преоткриват Румъния като свой партньор, коментира още Ивайло Маринов. Полезен съветник и партньор за начинаещите е Българо-румънската търговско промишлена палата в Русе.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атракция в Пловдив: Кози се нанесоха в жилищен блок
Атракция в Пловдив: Кози се нанесоха в жилищен блок
Тръмп и Байдън проведоха първия си телевизионен дебат
Тръмп и Байдън проведоха първия си телевизионен дебат