НОВИНИ

Повишаващите се температури благоприятстват за развитието на тропически болести, смята климатологът Симеон Матев

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 08.09.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Промените в климата и повишаващите се температури благоприятстват развитието на болести и микроорганизми, които или бяха позабравени, или изобщо не сме ги срещали на наша територия. И през последните години западномарсилската треска, маларията и други болести, свързани с насекоми, живеещи по-на юг, намират много благоприятна среда и в нашите региони. Всяка година едва ли не е по-топла от миналата и нищо чудно и нашата страна да стане достатъчно благоприятна територия за развитие на тези болести. И ние трябва да сме адаптирани за тях. Това коментира в студиото на "Денят започва в неделя" климатологът Симеон Матев.

Когато хората чуят за топло време, климатични промени и че с половин градус се вдига температурата средногодишно за цялата земя, това не е кое знае какво, каза климатологът, но обясни:

"Половин градус ние не можем да го усетим реално погледнато. Но, когато говорим за средно половин градус, зад този половин градус се крият много големи регионални различия. Например, в полярните райони на Земята - там, ако глобално за последните 150 години имаме затопляне от градуси 1, 2, 3, 10 и няма значение съществеността, то в някои полярни райони това затопляне вече достига 4-5 градуса. Естествено, има и други места на планетата, където вместо затопляне има застудяване."

По думите му, всички виждаме и усещаме и природните катаклизми - порои или засушавания.

"И в нашата страна в момента виждаме един доста дълг засушлив период, който имаме още от началото на годината с едно кратко прекъсване през май месец и мисля, че 600 населени места вече са на воден режим. Преди не сме имали такова засушаване, а сега то съвпада и с високите температури през най-топлото лято до момента, което не сме имали", каза още Симеон Матев.

Според него, и миналата, и тази година са най-топлите досега, откакто се правят метеорологични измервания, повече от 140 години.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на пеперудите се провежда в Пловдив
Фестивал на пеперудите се провежда в Пловдив