НОВИНИ

Позиция на БНТ

позиция бнт
bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 31.03.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Във връзка с постъпило писмо на участник в предизборната кампания и тиражиране на неверни факти и внушения за цензура в публичното пространство, Българската национална телевизия заявява, че полученият заключителен клип на КП "Изправи се! Мутри вън!" не може да бъде излъчен в програмите на БНТ, тъй като са налице следните обстоятелства:

1. В клипа са използвани телевизионни кадри, за които не е предоставена информация, че са уредени правата за тяхното използване.

Правилата за отразяване от Българската национална телевизия на проявите на кандидатите за народни представители в изборите на 4 април 2021 година са приети с Решение № 2128-НС от 24.02.2021 година на Централната избирателна комисия. В тях изрично е предвидено, че при отразяване на предизборните прояви се спазват принципите, установени в чл. 10 от Закона за радиото и телевизията. Съответно, в чл. 10 от ЗРТ е залегнало изискването към доставчиците на медийни услуги, да бъдат гарантирани авторските и сродните им права в предаванията и програмите.

2. С клипа се извършва предизборна агитация, която е насочена срещу друг кандидат за народен представител, регистриран от друга политическа сила, а именно Бойко Борисов от коалиция ГЕРБ – СДС.

В Изборния кодекс и посочените правила за отразяване на предизборната кампания е заложена изрична забрана в предаванията да бъдат накърнявани правата и доброто име на кандидат за народен представител, издигнат от партия, коалиция или инициативен комитет.

3. В предизборния клип е използван език на омразата, като се извършва агитация, свързана с физическо насилие и бунт.

Чл. 10 от Закона за радиото и телевизията забранява предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите.

Правилата за отразяване на предизборната кампания също забраняват излъчване на материали, които са с нехуманен характер и насаждат омраза.

4. Предизборният клип не е заявен и не е изпратен от лице, упълномощено да представлява КП "Изправи се! Мутри вън!" по повод предизборната кампания в програмите на БНТ.

Българската национална телевизия е обществен оператор и спазва всички закони и нормативни документи, както и следи за прилагането им в програмите на БНТ. Правилата за участие и съдържание на предизборните материали са еднакви за всички участници и ясно са регламентирани в Споразумението за отразяване на предизборните кампании, подписано от представителите на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК за предстоящия вот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската агенция по лекарствата потвърди позицията си за ваксината на "Астра Зенека"
Европейската агенция по лекарствата потвърди позицията си за ваксината на "Астра Зенека"
Навални обяви гладна стачка
Навални обяви гладна стачка