НОВИНИ

ПП-ДБ: Остро осъждаме езика на омразата, призивите за насилие и хомофобията

остро осъждаме езика омразата призивите насилие хомофобията
Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:32, 17.07.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

ПП-ДБ остро осъжда разпространението на език на омразата, призиви за насилие и хомофобия, и призовава ДАНС, ГДБОП и прокуратурата съвестно да разследват, се посочва в позиция на политическата формация.

Във връзка с проверка на прокуратурата за наличие на достатъчно данни за престъпление по чл. 162 и 164 от Наказателния кодекс за разпространени призиви за насилие с елементи на фашистка пропаганда в група на Възраждане, "Продължаваме Промяната" – "Демократична България" призовава ПП "Възраждане" да преустанови
стратегията "атаката е най-добрата защита" и ясно да заяви мнението си за разпространения в Телеграм групата "Възраждане" колаж с призив за насилие и антисемитизъм. Изказването на Костадин Костадинов, включващо заплаха за ответен сигнал срещу инициаторите на сигнала, считаме за форма на натиск. Всеки, станал свидетел на престъпление, е длъжен да сигнализира органите на реда. Обратното е бездействие.

Само за последните месеци "Възраждане" инициираха няколко безпрецедентни призива за насилие и ограничаване правата на хората в България. Като започнем от възпрепятстването на свободното движение и заплахи срещу граждани при провеждане на филмова прожекция; минем през насилственото спиране на Явор Божанков и Манол Пейков да изразят като народни представители мнението си от трибуната на Народното събрание; минем през безпрецедентните личности атаки срещу Даниел Лорер, точно от водача на "Възраждане", по които е заведена жалба в Комисията по дискриминация; добавим призивите за нахлуване в Народното събрание; и не на последно място припомним арогантното разпространение на лъжи и всяване на страх, че български граждани ще бъдат изпращани в Украйна и множество случаи на разпространение на дезинформация и неистини.

Недоумение буди фактът, че президентът досега не е изказал мнение по поведението на "Възраждане", въпреки честите си коментари на политическата ситуация в България. Защо? Цялата сила на закона следва да се ползва в защита на правото на всеки български гражданин за живота, достойнството и правата на личността, както повелява Конституцията и Всеобщата декларация за правата на човека на ООН. Призивите към престъпление и толерирането на престъпления са престъпления сами по себе си.

Висша ценност на демокрацията е свободата на словото и плурализъм в политическия спектър, но в основата й стои върховенството на правото и справедливостта. Няма да допуснем злоупотреба нито с върховенството на закона, нито с насилието над който и да е български гражданин, пишат още от коалицията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андреа Буратини: Отборът има душа, хубаво е да работиш с него
Андреа Буратини: Отборът има душа, хубаво е да работиш с него
Роженският събор - над век история (Снимки)
Роженският събор - над век история (Снимки)