НОВИНИ

ПП-ДБ-СС отказват да изпълнят предписанията на СДВР за организацията на движение в центъра на София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:29, 27.06.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Новата организация на движение в центъра на София отново е повод за пререкания в столичния общински съвет. От групата на ГЕРБ-СДС за пореден път поискаха оставката на кмета Васил Терзиев и на заместник-кмета по транспорта Илиян Павлов. От ГЕРБ припомниха становището на върховния административен съд и поискаха управляващите да започна да изпълнява предписанията на СДВР.

От ПП-ДБ-Спаси София отговориха, че съдът не е постановил, че проектът е незаконен, а неговото спиране, както и че няма да изпълнят предписанията на СДВР.

Общинският съветник Борис Бонев, председател на групата на ПП-ДБ-СС дори нарече "малоумие" разпореждането на СДВР, което е да се направи плътна строителна ограда около новите велоалеи по булевард "Патриарх Евтимий" и по булевард "Витоша", както и да се оградят и паркоместата.

Според тях СДВР се занимавали с няколко колчета, намесвали се в политическия процес, вместо да гледат своята работа и да следят за реда на пътищата. Казаха, че за проекта не е изхарчен над 1,5 млн. лева, а 480 000 лева.

Кметът на София Васил Терзиев коментира във Фейсбук темата:

"Безпрецедентната ситуация със спирането на проекта на бул. "Патриарх Евтимий" изисква пълно внимание, не бързане. Съобразяването с решението на ВАС, което се основава на това, че София няма Генерален план за организация на движението от 2017 г. ще има сериозни последствия за столичани и трябва да се действа внимателно, за да не се предизвика хаос", пише Терзиев.

Друга тема в Общинския съвет, която предизвика бурна реакция е явяването на работа, след близо две месеца отсъствие, на Благовест Георгиев от ПП-ДБ-СС, който през април предизвика катастрофа и избяга, като отказа да даде проби за алкохол и наркотици. Днес той каза, че няма да подава оставка като общински съветник и каза, че инцидентът се бил превърнал в "мокра поръчка".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана 2003 си върна американката Сара Бут
Монтана 2003 си върна американката Сара Бут
Спортни новини 27.06.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 27.06.2024 г., 12:20 ч.