НОВИНИ

Управителят на БНБ пред БНТ: Влизането в еврозоната е политическо решение

Гледайте тази вечер в 22.10 ч. в рубриката "В кадър" документалния филм на Надя Обретенова "Пътят на парите"

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 27.06.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Политически са причините за отлагането на влизането на България в еврозоната. Това е позицията на управителя на Българската народна банка Димитър Радев, която той изрази в новия документален филм на БНТ на журналистката Надя Обретенова "Пътят на парите".

"БНБ има конкретни политики, които преследва и въвежда по отношение на това да следи банковото кредитиране. Само преди месец управителят на БНБ огласи политики, които следят кредитирането да бъде умерено" каза в студиото на "Денят започва" Надя Обретенова.

Тя отбеляза, че нещо много съществено в дебата за присъединяване към еврозоната е политическата стабилност, така че да имаме единна посока, единна цел и всички правителства да следват тази посока.

"Влизането в еврозоната ще направи България по-голям бенефициент, отколкото досега. Тоест, очевидно, когато участваш в един такъв съюз и в неговите различни механизми, имаш някакви ангажименти. Но това, което плащаш като ангажименти е много по-малко от това, което получаваш", каза Димитър Радев.

Той отбеляза, че влизането на Хърватия в еврозоната "донесе автоматично две степени увеличение на кредитния рейтинг и това се измерва с много пари. Преди Хърватия да влезе в еврозоната, България беше с по-добър кредитен рейтинг, докато сега сме с по-нисък".

Управителят на БНБ припомни, че до 2019 г. България и Хърватия се движеха заедно, но през 2020 г. пътищата се разделиха.

"Това стана в деня, в който беше обявено решението за влизане на Хърватия в еврозоната, докато в България започна политическата криза в България. Това, което липсва у нас, е подходящата политическа рамка, за да се задвижи този процес. Не става въпрос за технически процес, а за политическо решение. Важното в този процес е това, за което сравнително малко се говори - ясна идея за посока и принадлежност на страната. Иначе в чисто практически план промените няма да бъдат толкова драматични, колкото някои хора се опитват да ги представят. Хората дори няма да ги почувстват", коментира още управителят на БНБ.

Гледайте тази вечер в 22.10 ч. в рубриката "В кадър" документалния филм на Надя Обретенова "Пътят на парите".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024 - 27.06.2024 г. (ВИДЕО)
Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024 - 27.06.2024 г. (ВИДЕО)
Мъж пострада при взрив на газова бутилка в Сухиндол
Мъж пострада при взрив на газова бутилка в Сухиндол