НОВИНИ

ПП с "топла покана" за членство в семейството на европейските либерали от "Обнови Европа"

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
17:32, 30.05.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
кирил петков срещне премиера нидерландия марк рюте
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Министър-председателят Кирил Петков потвърди, че "Продължаваме промяната" е получила "топла покана" за присъединяване към европейските либерали от групата "Обнови Европа". Най-голямата парламентарно представена партия у нас ще реши дали да се присъедини на заседание на изпълнителния си съвет.

Сред европейските лидери - членове на европейското либерално семейство (АЛДЕ), са френският президент Еманюел Макрон, нидерландският премиер Марк Рюте, белгийският - Александър де Кроо, както и премиерите на Люксембург, Естония и Ирландия. От България член на семейството на европейските либерали е ДПС.

Кирил Петков заяви, че групата на европейските либерали изглежда като логично място за "Продължаваме промяната", но ще постави условие за въвеждането на нови по-високи стандарти срещу корупцията.

"За мен е много важно, когато говорим за нулева толерантност към корупцията, тя да бъде от локално ниво до Брюксел. Което означава да имаме нов стандарт на европейските политически семейства, така че да не си затваряме очите пред локалната корупция, а на европейско ниво да се чувстваме, че всичко е наред. И се радвам, че и Еманюел Макрон, и Марк Рюте казаха: "Да! Това е новата Европа! Европа на правилата и закона! Европа без корупция!". Така че имах разбиране, но този диалог ще продължи", каза Петков.

Той коментира и дали вижда "Продължаваме промяната" в едно европейско семейство с ДПС.

"То не трябва да се говори за ДПС като партия. Въпросът е кои са хората в ДПС и какъв е стандартът, който ДПС ще има към себе си, за да бъдат част от тази нова формация. И мисля, че те имат много въпроси към себе си, ако искат да продължат да бъдат част от новите стандарти на европейските семейства. Какво ДПС трябва да направи, за да се чувства, че е част от този нов стандарт? Например, как те биха оправдали хора от "Магнитски" да са в техните ръководни роли, на първия ред в парламента, когато говорим за по-висок стандарт на ниво корупция? За да се присъедини "Продължаваме промяната" към това политическо семейство, трябва да има правила, които да създават стандарт, че хора с висок риск от корупция не са там", изтъкна Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
57 украински бежанци вече са настанени в почивната база на БДЖ в Паничище
57 украински бежанци вече са настанени в почивната база на БДЖ в Паничище
Сериозни щети след градушките в Оризари, Сборище и Галище
Сериозни щети след градушките в Оризари, Сборище и Галище