НОВИНИ

Правен абсурд: Отнеха книжката на професионален шофьор за нарушения отпреди повече от 15 години

bnt avatar logo
от БНТ
10:26, 08.02.2022
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден случай на отнета шофьорска книжка на професионален водач заради нарушения отпреди 15 години.

При подаване на документи за преиздаване на свидетелство за правоуправление Виктор Христов от Варна разбира, че му отнемат книжката за нарушения в периода 2002 - 2005 година, които преди това не са фигурирали в системата.

Виктор Христов е професионален шофьор и има всички категории. През ноември миналата година подал документи за преиздаване на шофьорската книжката си, защото изтичал срокът и с изненада разбрал, че вече няма такава.

"Де факто след 19 години аз разбирам, че книжката ми е без точки, при условие, че от 2012 г. нямам никакви нарушения и съм се проверявал нееднократно с новите системи. С новите закони се проверявам редовно, защото съм професионален шофьор и трябва да знам какви точки имам. Просто останах учуден от ситуацията", недоумява шофьорът.

Виктор решил да си търси правата в съда, защото от "Пътна полиция" най-малкото са го лишили от правото навреме да вземе мерки - да си плати глобата и да си възстанови точките като се яви на курс. Освен това вече четвърти месец не може да работи, защото с шофьорската си книжка си вади хляба.

"Имах договор с фирма и като нямам книжка няма как да си подновя договора, който е ежемесечен, месец за месец. И не само да работя, ами и не мога да карам кола, дори и личната си кола, ако имам такава", казва Виктор.

От справката, която КАТ му дава, става ясно, че от 2002 до 2005 година Виктор има седем нарушения, заради които са му отнети точките от контролния талон, но не става ясно, защо тези нарушения не са били видими в системата по-рано.

"Книжката му през 2011 година е преиздадена с 39 контролни точки, което означава, че системата го е проверила, проверено е всичко по неговото име дали отговаря на изискванията да има шофьорска книжка, тя му е дадена, съответно му е даден талон с 39 точки. И сега тук има един много странен въпрос - какво ще стане, ако утре някой застраховател каже: "Той ме е излъгал, че има шофьорска книжка, какво става с всички други договори, регресните евентуални искове? Пълен правен абсурд!", коментира адвокатът Добрин Каишев.

"Давност нямало за тези нарушения и такава била системата. Това било от системата. Щом сега излизат, това някаква нова система ли е?! Нямам представа", допълва Виктор Христов.

Сега всичко е в ръцете на Административния съд във Варна, който трябва да се произнесе по казуса на Виктор. Ако магистратите отсъдят срещу него, Виктор трябва отново да кара шофьорски курс и след това да придобива категориите. А това в средства и време ще му струва 15 000 лева и близо три години.

"Няма как да няма човешки фактор в нещата, защото отнемането на книжката и налагането на тази мярка се прави от човек. Не се прави от системата. Това според мен е оправдание, защото всичките наказателни постановления за нарушенията са от ОД на МВР-Варна, във Варна, за варненски жител и няма как да се каже, че ги е нямало към 2011 година, за да не бъдат видени", добавя адвокат Добрин Каишев.

От сектор "Пътна полиция" във Варна отказаха да коментират случая с отнетата книжка на Виктор с мотива, че предстои съдебно дело, по което те са страна. Отказаха да дадат и справка колко още подобни случаи има на територията на Областната дирекция на МВР във Варна.

Репортаж: Нивелина Няголова/Александър Георгиев

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция на полицията срещу фалшиви сертификати в София
Акция на полицията срещу фалшиви сертификати в София
Естер Ледецка продължава да твори олимпийска история
Естер Ледецка продължава да твори олимпийска история