НОВИНИ

Атанас Пеканов: Планът за възстановяване никога не е бил връщан, ЕК продължава анализа

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
09:15, 08.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

"Планът за възстановяване никога не е бил връщан. Европейската комисия продължава да го анализира. Забележките, които от Брюксел правят по този план, не са нещо неочаквано, а са част от нормалния процес", коментира в "Денят започва" бившият служебен министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той допълни, че забавянето на Плана за възстановяване може да е проблем от гледна точка на изпълнението му.

"Не е най-големият въпрос кога ще подпишем с ЕК, важното е да имаме оптимизиран, ефективен план и да сме защитили нашия национален интерес. Но действително проектите се бавят и това ще постави под риск изпълнението. Изпълнението на всички тези проекти трябва да се случи до 2026 година. Това е много малко време, затова и голяма част от проектите, които вече са утвърдени, които вече са одобрени от ЕК, трябва да започнат да се реализират. И министър Василев в едно интервю беше казал, според мен добра идея, да започнат да се финансират от националния бюджет, след което тези средства ще бъдат възстановени", каза още Атанас Пеканов.

По думите му новият кабинет води преговорите по добър начин.

ГЕРБ пита: Кой вариант на Плана за възстановяване и развитие разглеждат в ЕК?

"Официално внесеният план е планът, който служебният кабинет внесе на 15 октомври в Европейската комисия, както очаквахме получихме бележки. Остават спорни точки, по които България има една позиция, а ЕК друга. 22 страни вече имат одобрени планове, 4 неодобрени, сред които е и България", добави Атанас Пеканов.

Той поясни, че няма кой знае какви критики от Европейската комисия относно Плана, критиките са в сферата енергетика и правосъдие.

Атанас Пеканов коментира и Бюджет 2022 с думите, че така заложената макрорамка на бюджета и дефицитът са приемливи.

"България има нужда да инвестира повече в човешкия си потенциал, ако растежът, който е заложен, не се постигне, ако стигнем 6 - 7 процента дефицит, това е притеснително", каза Атанас Пеканов.

Той допълни, че коалицията е доста сложна.

Относно това дали временно ще остане встрани от политиката Атанас Пеканов коментира: "В момента съм се съсредоточил върху парична и фискална политика, преподавам в университета, ще видим бъдещето какво ще покаже. Аз не се занимавам с партийно строителство, винаги съм готов да помагам на България по теми, по които съм добре подготвен. За модерните икономисти идеологията остава малко на заден план, търсят се правилните решения, по някои теми може да сме леви, по други десни. Продължавам в моята си сфера".

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За поне 20% увеличение на клиничните пътеки настояват общинските болници в Пловдив
За поне 20% увеличение на клиничните пътеки настояват общинските болници в Пловдив
Радослав Янков с престижно класиране на Игрите в Пекин
Радослав Янков с престижно класиране на Игрите в Пекин