Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Правителството отпусна близо 25 млн. лева за изкуства и спорт в училищата

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 08.11.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
децата погранично село постигнаха добри резултати средното ниво
Слушай новината

Правителството отпусна 24 772 019 лева по Националната програма "Заедно в изкуствата и в спорта" за общинските, държавните и частните училища, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Целта на програмата е да осигури условия за личностно развитие на учениците и да насърчи изявите им в колективни спортове и изкуства.

1235 образователни институции ще получат средства за дейности, свързани с изкуства. Училищата сформират групи за занимания по музикално, танцово, театрално, филмово и изобразително изкуство. Чрез средствата се покриват разходите им за закупуване на сценични костюми, инструменти, озвучителна и снимачна техника, декори и др., както и посещения на концерти, театри, филми, танцови спектакли, изложби.

В областта на спорта по програмата се финансират 1224 образователни институции. Заниманията включват сформиране на отбори в сферата на колективните спортове баскетбол, волейбол, хандбал и футбол и участват в състезания. Отпуснатите средства покриват разходи за закупуване на екипировка на учениците, включени в отбора, треньор, спортни уреди и др. Финансират се също посещения на спортни състезания и събития в зависимост от избрания вид спорт.

Плащанията са авансови - до 70% от защитените проекти, които започват да се изпълняват през 2023 г. Общият бюджет на програмата е 45 млн. лв.

Правителството одобри и още един транш от близо 10 млн. лева за финансово осигуряване на дейности по четири национални програми за развитие на образованието.

От тях 8 586 196 лева са за създаване или обновяване на учебни кабинети и стаи за занимания по интереси, в които учениците се обучават за придобиване на ключови компетентности в областта на хуманитарните науки, изкуствата и спорта в рамките на Националната програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна сред".

Със средствата могат да се купят и книги за училищни библиотеки, както и материали за занимания.

По програма "Хубаво е в детската градина" за стимулиране на иновативни практики в работата с децата се предоставят 805 164 лева.

262 550 лева са за дейности против насилието и агресията, планирани по програма "Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците".

Сумата от 138 541 лева е за училищни проекти за историческото минало в рамките на Националната програма "Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Милев и Пьотр Нестеров: Тук сме, за да спечелим турнира
Янаки Милев и Пьотр Нестеров: Тук сме, за да спечелим турнира
Мария Габриел в Истанбул: Желязната църква е символ на родолюбие, обединение и по-добро бъдеще
Мария Габриел в Истанбул: Желязната църква е символ на родолюбие, обединение и по-добро бъдеще