НОВИНИ

Правителството отпусна нови 211 милиона лева за бизнеса за справяне с пандемията

отпуска финансова подкрепа болници малкия бизнес туризма
bnt avatar logo
от БНТ
14:03, 17.02.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството отпуска 211 379 100 лева за борбата с последиците от COVID-19. Това стана ясно на днешното заседание на Министерския съвет.

Кабинетът даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ над определения бюджет на оперативната програма.

Одобрението на предложеното наддоговаряне на бюджета на програмата ще позволи на УО на ОПИК да стартира нови мерки за подкрепа на Малките и средните предприятия, насочени към осигуряване на оборотен капитал за предприятията, засегнати от пандемията COVID-19.

Целта на подкрепата е да се подпомогнат МСП да оцелеят и да възстановят своята дейност във все още несигурната икономическа обстановка чрез предоставяне на подкрепа под формата на оборотен капитал.

Одобреното наддоговаряне ще има временен характер, като наддоговорените средства ще бъдат възстановени от предстоящо допълнително финансиране от механизма REACT-EU за ОПИК за 2021 година.

С друго решение на Министерския съвет е одобрен проектът за изменение на Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз. По този начин се осигуряват допълнителните 211 379 100 лева, които ще бъдат насочени към МСП, засегнати от пандемията COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Кабелът убиец" - хронология на разследването
"Кабелът убиец" - хронология на разследването
Радев за убитото от ток момче: Липсата на отговорност води до такива уродливи инциденти
Радев за убитото от ток момче: Липсата на отговорност води до такива уродливи инциденти