НОВИНИ

Правителството задължи "Булгаргаз" да възстанови над 201 млн. лв. на клиентите си (ОБОБЩЕНИЕ)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:03, 08.06.2020
Чете се за: 01:45 мин.
Бизнес

Правителството задължи държавната компания "Булгаргаз" да възстанови над 201 млн. лв. на клиентите си, закупили газ в периода 1 януари - 31 март 2020 след падането на цената на газа.

Решението на кабинета беше взето на извънредно заседание днес. Премиерът Бойко Борисов обяви още, че мярката 60 на 40 ще продължи да действа до септември с готовност да бъде удължена до края на годината.

В началото на днешното заседание премиерът се зарадва, че за първи път от началото на извънредното положение вижда оператори, фоторепротери срещу себе си. Каза, че вече няма кранове, кранчета и посредници по пътя на газа към хората и затова цената към днешна дата спрямо същия период на миналата година е поевтиняла с 51%.

От общо 201 млн. 685 хиляди, които ще бъдат върнати от Булгаргаз, 50 млн. лева са за клиентите на топлофикация София.

Към тези милиони Борисов добави още милиард и 250 милиона, които вече са върнати на масата на несъстоятелността на КТБ и разпределени сред вложители във фалиралата Банка.

Днешното решение на Министерския съвет е следствие от постигната между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" промяна в ценовите условия по договора за доставка на природен газ.

Според обобщението на премиера 22 милиона лева ще бъдат върнати на газоразпределителните дружества, 52 милиона на химическата промишленост и 16 милиона на стъкларската.

Бойко Борисов - министър-председател: Очаквам утре да има една хубава карикатура, защото стотиците милиони се връщат при българските граждани.

Премиерът припомни приключилите преди няколко дни тежки дела, които са се водили във Великобритания заради БТК и върнатите с огромни усилия 125 милиона евро, свързани с КТБ, открадната по думите му по времето на предишните управляващи.

Бойко Борисов - министър-председател: И Към момента в масата на несъстоятелността са 1 млрд. 250 млн. лева са върнати на вложителите.

Обща с парите за газа сумата е близо милиард и половина върнати обратно при хората от олигархията. Затова не ни обичат и рисуват комикси и карикатури, заключи премиерът.

Бойко Борисов - министър-председател: Смятайте, от 90-та година досега какви милиарди се изтегли в олигарсите. Е как няма да рисуват от най-хубавите курорти по света. Но един по един по един парите ще отидат при хората и при народа.

Премиерът обяви още, че мярката за подпомагане на бизнеса - 60/40, се удължава до септември с готовност срокът да бъде продължен до края на годината.

Деница Сачева - министър на социалната политика: До петък имаме общо подадение 15 371 заявления за 260 678 работници и служители. До момента сме изплатили 73 милиона лева на 170 000 души.

Сачева обяви още, че безработните са нараснали с 90 000 за трите месеца на извънредно положение и към момента общият им брой е 290 хиляди. Затова и нови 160 милиона от една от оперативните програми ще бъдат дадени за осигуряване на работа срещу минимална работна заплата и осигуровки на част от незаетите.

Премиерът обеща днес да се срещне и с представителите на фитнес клубовете, които поискаха да говорят с него.

По негово настояване вече се работи и по закон за жестомимичния език, в който ще бъде заложено изискването на задължителен жестомимичен превод в ефира на телевизиите. 200 000 души имат нужда от това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията по транспорт в ЕП гласува поправки по пакета "Мобилност"
Комисията по транспорт в ЕП гласува поправки по пакета "Мобилност"
Строга карантина за пристигащите на Острова, Европа сваля все повече ограничения
Строга карантина за пристигащите на Острова, Европа сваля все повече ограничения