НОВИНИ

Строга карантина за пристигащите на Острова, Европа сваля все повече ограничения

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:48, 08.06.2020
Чете се за: 00:51 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

От днес влизащите от чужбина във Великобритания трябва да се самоизолират за 14 дни. Карантината е с цел избягване на втора вълна от пандемията, но е силно критикувана в страната като неуместна и закъсняла на фона на отпадането на повечето ограничения в Европа.При неспазване на новите разпоредби обаче глобата е до 1000 паунда.

Изискването пристигащите от чужбина във Великобритания да се самоизолират няма да важи за сезонните работници и наетите в някои сфери като транспорт и здравеопазване.

Всички останали пристигащи в страната трябва да попълнят формуляр онлайн 48 часа преди да пътуват, с подробна информация за себе си и пътуването, както и адрес на самоизолацията. Ако не успеят, ще имат възможност и на граничните пунктове. Глобата при непопълнен формуляр е 100 паунда и може да доведе до отказ за допускане в страната.

Властите ще предоставят места за самоизолация на онези, които не успеят да посочат адрес, но престоят там ще е за тяхна сметка.

В същото време в Европа повечето ограничения отпадат. В Брюксел за първи път от два месеца отвориха заведенията на прочутия "Гран Палас" в сърцето на белгийската столица. Масите са на метър и половина, а клиентите - само до десет души заедно. В Белгия отвориха също храмовете и фитнесите.

В Испания почти всички плажове вече са достъпни. Мерките са облекчени в част от страната, докато в други, като Мадрид и Барселона, остават строги.

В Румъния в първата седмица след облекчаването на мерките, бяха засечени 20 служители на компания в Пашкани в североизточната част на страната. В друг град са засечени още 26 работещи в една фирма, повечето нямат симптоми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството задължи "Булгаргаз" да възстанови над 201 млн. лв. на клиентите си (ОБОБЩЕНИЕ)
Правителството задължи "Булгаргаз" да възстанови над 201 млн. лв. на клиентите си (ОБОБЩЕНИЕ)
Банките са отпуснали 28 млн. лв. безлихвени кредити досега
Банките са отпуснали 28 млн. лв. безлихвени кредити досега