Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Правителството закрива "Държавна петролна компания"

от БНТ
17:07, 18.05.2022
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
правителството закрива държавна петролна компания
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Правителството прие Решение за приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. С него се цели Държавното предприятие "Държавна петролна компания" да бъде закрито.

Направените анализи сочат, че съществуването на Държавното предприятие "Държавна петролна компания" (ДП ДПК) е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България, съобщиха от правителствената пресслужба.

Участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на ДП ДПК да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка. Реалистична икономическа ефективност също не може да бъде аргументирана, поради факта, че навлизането на такъв тип пазар е съпроводено със сериозни пазарни бариери, за преодоляването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал.

В условията на свободен пазар държавата не би могла да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво. В този контекст амбициите за създаване на ДП ДПК с цел повлияване на пазара на горива на дребно не са икономически издържани и биха довели единствено до загуба на публични средства.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Радостин Василев отне лиценза на автомобилната федерация
Радостин Василев отне лиценза на автомобилната федерация
Отпускат 10 млн. лв. за училищни автобуси за деца от селата
Отпускат 10 млн. лв. за училищни автобуси за деца от селата