НОВИНИ

Правосъдният министър инспектира затвора в Ловеч

правосъдният министър инспектира затвора ловеч
bnt avatar logo
от БНТ
15:26, 13.03.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на правосъдието Крум Зарков, ресорният заместник-министър Мария Павлова и главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов посетиха днес затвора в Ловеч.

Поводът за визитата, освен обратна връзка за действията, предприети в хода на реформата в системата за изпълнение на наказанията, са и множество сигнали относно управлението на затвора и условията, при които затворниците търпят присъдите си, съобщават от правосъдното министерство.

В момента в затвора и в трите общежития към него - "Атлант" в Троян, "Полигона" в Ловеч и "Велико Търново", са настанени общо 524 лишени от свобода.

Констатирано е, че усилията за подобряване на условията в корпуса на затвора са недостатъчни. Впечатление направиха значителни пропуски по осигуряване и опазване на материално-битовите условия. В последните години няма извършени ремонтни дейности в спалните помещения и баните на лишените от свобода, въпреки осигурените строителни материали по линия на ГДИН и Държавно предприятие "Фонд Затворно дело“.

Препоръки за подобряване на лошите материално-битово условия са направени и след последното посещение на омбудсмана на Република България през декември 2021 г., но съществени промени няма.

По отношение на организацията по надзорно-охранителната дейност се установи, че не са предприети необходимите действия за свеждането до минимум на положения извънреден труд от служителите на затвора в Ловеч.

Сходни са заключенията и на извършените проверки на затвора, назначени от главния директор на ГДИН в последните месеци.

От миналата седмица началникът на затвора ст. комисар Розалина Ганекова е освободена от длъжността, след подадено от нея заявление за напускане. В тази връзка министър Зарков разпореди на главния директор на ГДИН да се предприемат спешни мерки за подобряване на материално-битовите условия в затвора Ловеч, както и за своевременното окомплектоване на ръководния състав.

Проверките на място в местата за лишаване от свобода от страна на политическото и професионалното ръководство ще продължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха на 2 г. затвор мъж без книжка, откраднал автомобил
Осъдиха на 2 г. затвор мъж без книжка, откраднал автомобил
Автобус блъсна пешеходец в София, мъжът е с опасност за живота
Автобус блъсна пешеходец в София, мъжът е с опасност за живота