НОВИНИ

Правосъдният министър ще поиска от ВСС предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
15:00, 08.02.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
правосъдният министър поиска всс предсрочно прекратяване мандата иван гешев
Слушай новината

Правосъдният министър Надежда Йорданова ще задейства във ВСС процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Това заяви министър Йорданова на брифинг часове след като излезе решението на Конституционния съд, с което се допуска подобно искане от страна на министъра на правосъдието.

КС: Министърът на правосъдието може да иска прекратяване на мандата на главния прокурор

Министърът на правосъдието изтъкна, че ще се възползва от тази хипотеза като продължи действията и на предходни свои колеги и в резултат на анализ на действията и бездействията на главния прокурор ще бъдат започнати процедурите.

Това ще стане възможно най-скоро, уточниха от министерството на правосъдието. В момента се анализират сигналите срещу главния обвинител и се преценява за кои от тях има основания да бъдат представени пред ВСС.

Процедура за освобождаване от поста на Иван Гешев вече беше внесена във ВСС от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, който по настоящем е конституционен съдия.

Тогава мнозинството на пленума на ВСС отхвърли искането му като недопустимо, което провокира и питането към Конституционния съд от страна на МС.

Днес Конституционният съд реши единодушно, че министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на ВКС и ВАС, когато са налице тежки или системни нарушения на права и задължения или се уронва престижа на съдебната власт.

Янаки Стоилов не е участвал в гласуването на КС.

Според Надежда Йорданова решението на съда е една от важните гаранции срещу капсулирането на съдебната власт.

Правосъдният министър заяви още, че Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество ще получи в срок изисканите копия на документи, свързани с постъпилите в министерството сигнали срещу Иван Гешев. В момента документацията се окомплектова от администрацията на ведомството. Според Надежда Йорданова не е налице законово изискване министър да се явява лично в КПКОНПИ и да преразказва сигналите, а те ще бъдат изпратени в писмен вид.

Законопроектът на правителството за премахване на т.нар. "златни паспорти" (българско гражданство срещу инвестиция) вече е гласуван на първо четене от правната комисия в парламента и се очаква в най-скоро време да бъде разгледан в пленарна зала.

По-рано днес Надежда Йорданова се срещна с вицепрезидента Илияна Йотова, с която са обсъдили необходимостта от промени в уредбата за българското гражданство. На срещата е постигнато съгласие, че инвестиционното гражданство не е показало ефективност и трябва да бъде отменено.

Спецпрокуратурата разследва престъпна група за „златни паспорти“, подозира участие на служители на БАИ

Правосъдният министър и вицепрезидентът не са обсъждали конкретно проверките по този казус на прокуратурата.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилната станция ще измерва въздуха в западните части на Русе
Мобилната станция ще измерва въздуха в западните части на Русе
Българска подкрепа за Радо Янков и биатлонистите в Пекин
Българска подкрепа за Радо Янков и биатлонистите в Пекин