НОВИНИ

Спецпрокуратурата разследва престъпна група за „златни паспорти“, подозира участие на служители на БАИ

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:15, 08.02.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство по сигнал за съществуването на организирана престъпна група, спомагала определени лица да придобият българско гражданство след инвестиция.

Това заяви говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев на брифинг.

Според сигнала групата е действала на територията на Република България през периода 2015-2021 година., а може да продължава да работи и до този момент.

Подробности вижте в прякото включване на Иво Никодимов.

Според прокуратурата подобна дейност застрашава интересите на България по отношение на членството на страната в шенгенското пространство, както и на отпадането на визите за САЩ.

В рамките на разследването ще се проверяват всички паспорти, издадени по схемата "натурализация чрез инвестиция" за периода 2015 - 2021 г.

Ще се проверява и произхода на направените инвестиции, както и дали те са поддържани след предоставянето на българското гражданство.

"Това е организирана престъпна група, която е създадена с користна цел - да придобива имущество по незаконосъобразен начин във връзка с осигуряване на българско гражданство на чужди граждани. Досъдебното производство е образувано във вчерашния ден, като евентуално в тази престъпна група са участвали и служители на Българската агенция за инвестиции." - заяви Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура

Към момента от прокуратурата не уточняват дали ще повдигнат обвинения срещу служители на Българската агенция по инвестиции.

Както БНТ съобщи по-рано, прокурори проверяват Агенцията по инвестиции и още три министерства - в Министерство на правосъдието - дирекция "Българско гражданство", Министерство на вътрешните работи - дирекция "Миграция" и Министерство на икономиката.

Прокурорски проверки в три министерства и Агенцията по инвестиции заради "златните паспорти"

Говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев потвърди, че досъдебното производство е образувано по сигнала на депутата Хамид Хамид от ДПС.

Прокуратурата проверява "златните паспорти" по сигнал на ДПС

Вчера Върховната административна прокуратура започна проверка по сигнала от ДПС, за чужди граждани, на които е предоставено гражданство по натурализация срещу инвестиции. Голяма част от получилите "златни паспорти", имали право на пребиваване или сертификат за инвеститори, са китайски граждани. Твърди се още, че много от тях имали принадлежност към специалните служби на Пекин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възобновяват преговорите по иранската ядрена програма
Възобновяват преговорите по иранската ядрена програма
Незаконно сметище край Долни Чифлик
Незаконно сметище край Долни Чифлик