НОВИНИ

Прокуратурата проверява "златните паспорти" по сигнал на ДПС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:20, 07.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Върховната административна прокуратура подхвана т.нар. "златни паспорти". Образувана е проверка по сигнала на ДПС. На ДАНС е възложено да провери цялата процедура за всички посочени в сигнала, на които е предоставено гражданство по натурализация срещу инвестиции.

Според сигнала в прокуратурата, голяма част от получилите "златни паспорти", право на пребиваване или сертификат за инвеститори са китайски граждани. Твърди се още, че много от тях имали принадлежност към специалните служби на Пекин, а процедурите за кандидатстване са в периода от 2015 до 2021 година.

"В този сигнал са посочени данни за около 160 чужди граждани. Граждани на Русия и Китайската народна република, които по този ред се твърди, че са придобили българско гражданство или са отпочнали такава процедура", заяви Виржиния Димитрова, прокурор във Върховната административна прокуратура.

Сигналът не е проверен, но в него съществуват данни, че посредници както в инвестиционните процеси, така и в процедурите по кандидатстване за гражданство срещу инвестиции са едни и същи лица и фирми.

"В сигнала действително има данни за определени физически и юридически лица като посредници. Представители на тези заявители за придобиване на гражданство, ще се следи и за наличие на достатъчно данни за извършени престъпления", заяви Виржиния Димитрова, прокурор във Върховната административна прокуратура.

Ако се съберат данни за извършени престъпления, те ще бъдат изпратени за разследване в съответната компетентна прокуратура. Според твърденията инвестициите са били в ценни книжа и акции и след получаване на гражданство не са поддържани в изисквания от закона срок. Вместо това са прехвърляни като актив на следващ кандидат за гражданство.

"Проверката ангажира ДАНС, Българската агенция за инвестиции и министерство на икономиката", заяви Виржиния Димитрова.

Чрез тях ще трябва да се разбере как са проверявани инвестициите в рамките на процедурите за придобиване на гражданство, както и как е контролирано дали инвестициите се поддържат след получаването на т.нар. "златен паспорт". Ако се установи, че инвестициите са формални или дейността е прекратена, тогава следва и отнемане на гражданството.

"Единствено в правомощието на главния прокурор е да предложи на президента на Република България отмяна на всички тези случаи на незаконосъобразна натурализация", каза още Виржиния Димитрова.

В годините назад главният прокурор вече няколко пъти е отправял мотивирани предложения до президента за отнемане на гражданство получено срещу инвестиции след проверки на ДАНС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед е похарчил най-много за трансфери през последното десетилетие
Манчестър Юнайтед е похарчил най-много за трансфери през последното десетилетие
Как пенсионерите могат да разберат имат ли добавки към февруарските пенсии
Как пенсионерите могат да разберат имат ли добавки към февруарските пенсии